BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: Szánalmas ez az eljárás, eddig mind a kukában végezte

A monetáris tanács előtt két javaslat volt, egy tartásra vonatozó és egy 25 bázispontos csökkentés. A vágásra vonatkozó javaslat kapott szűk többséget – mondta Simor András. Ez arra utal, hogy a külső tagok újra leszavazták a belső tagokat.

Simor kiemelte, hogy mérséklődött az infláció januárban. A decemberben prognosztizáltakhoz képest kedvezőbbek az inflációs alapfolyamatok. Ezt a gyenge belső kereslet erősebb dezinflációs hatása magyarázhatja. A rövid távú kilátások javultak, ám a középtávú kilátások szempontjából bizonytalanságot okozhat, hogy a közműadó, tranzakciós adó és közműadót a vállalati szektor milyen mértékben építi be.

A negyedik negyedéves GDP-adat arra utal, hogy a reálgazdaság teljesítménye jelentősen elmaradt a várakozásinktól. A növekedés ebben az évben az exportpiacok élénkülésével idén „lassacskán” elindulhat, de csak mérsékelt ütemben – mondta Simor.

A kockázatvállalási hajlandóságban változás nem következett be, de fennáll globálisan az az ellentmondás, ami kedvező pénz- és tőkepiaci feltételrendszer, és a recesszióból lassan kijövő globális gazdaság jellemez.

Az eurózóna recesszióban van, miközben a tőzsdeindexek csúcson állnak – hívta fel a figyelmet.

A kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és a kedvező folyamatok fennmaradnak – hangsúlyozta az MNB elnöke.

Nem tudok válaszolni arra, hogy milyen monetáris politikára számítok - mondta egy kérdésre válaszolva. A monetáris politika legfontosabb feladata a stabilitás fenntartása, ezekre lehet a legnagyobb hatással a nemzeti bank. Magyarországon és a világban túlzott várakozások vannak a jegybankokkal szemben. Ahhoz, hogy növekedés legyen, pénzre van szükség. Szerinte a pénzteremtés nem segít. Rengeteg jegybank öntött pénzt a gazdaságokba, és a növekedés tekintetében keveset tudtak elérni.

A válság a világ minden országában összefüggésben volt a túlzott eladósodással. Ha az emberek megégették magukat, akkor ezt az adósságot le akarják építeni. Érvényes ez a vállalatra, a kormányzatra és a lakosságra is. Ha valaki leépíti az adósságot, akkor nem tud olyan mértékben fogyasztani, mint korábban – mondta Simor. Ez ellen lehet tiltakozni, de akkor visszamegyünk az adósságspirálba. Álszent, aki egyik nap az adósság csökkentéséről beszél, másnap pedig a fogyasztás beindításáról beszél.

A magyar gazdaság növekedési képessége jelenleg 0 és fél százalék között van – hangsúlyozta. A jegybank képessége kevés, hogy számottevő növekedést produkáljon.

Több mint 6 hónapja csökkenti az MNB az alapkamatot, és a hitelállomány trendjében nincs változás a 7 százalékos kamathoz képest – hívta fel a figyelmet. A bruttó hitelkibocsátás sem változott, vagyis a szűk keresztmetszet a hitelezésben nem a kamatkondíciókban van. A vállalati hitelezésnél a szűk hitelkínálat a szűk keresztmetszet. Ha lenne egy vállalkozásom, és nem lennék hitelképes, akkor mindegy, hogy 3 vagy 8 százalék a kamat – érvelt Simor. Szerinte a hitelezés beindulásához más intézkedések kellenek.

Simornak fogalma sincs arról, hogy mi lesz az MNB stábjának a sorsa. A jegybankelnök-váltással megváltozik a stáb, ez minden elnökcserénél így van.

Vannak olyan szakemberek, akik itt születtek az MNB-ben, és 10-20 éve itt dolgoznak, függetlenül attól, hogy ki az elnök. Az MNB Magyarország legjobb elemzőműhelye emiatt, és javaslatokat is tudnak kialakítani a gazdaságpolitika számára, ha erre igény van.

Annak szurkolok, hogy ez a bank sikeres legyen a jövőben, és a kiváló szakemberállományból minél több itt találja meg a boldogulását. Az elmúlt 1 évben 4-5 kulcsembert vesztettünk el, akik azért mentek el, mert bizonytalanságot éreztek. Ők külföldre mentek dolgozni – jegyezte meg.

„Szánalmas ez a procedúra” – válaszolta arra a kérdésre, hogy miért most, mandátumának lejárata előtt indul eljárás az MNB ellen. Az eddigi eljárásoknak egy sorsa lett: ott végezték, ahol kell, a kukában.

A devizahitelezés a kormány tiltása előtt megállt – mondta Simor, aki szerint ez az MNB-nek köszönhető.

Simor büszke

Pozitív momentumok nagyon nagy többségben – mondta az elmúlt hat évről egy kérdésre válaszolva. Az árfolyamsáv eltörlésének nagyon nagy jelentősége volt, ami megerősítette a jegybank hitelességét.

Sikerült elkerülni azt, hogy Magyarország áldozatául váljon a 2008-as válságnak, sikerült stabilizálni a helyzetet, és az ország lábára tudott állni – sorolta újabb pozitívumként az EU/IMF-megállapodást.

Büszke vagyok arra, hogy sikerült bevezetni a napon belüli átutalás rendszerét, amit minden magyar ember értékel. Így nem a bankok zsebét gazdagítja a pénz egynapi kamattal – tette hozzá. Ezek éves szinten milliárdos összegre rúgnak.

Büszke vagyok arra, hogy minden alantas támadás ellenére az MNB-nek sikerült megőriznie függetlenségét. Meg kellett védeni a jogi függetlenséget, bár sok támadás érte a jegybankot. Ma egy jobb jegybanktörvényünk van, mint a támadások előtt. „Az MNB erősebb, mint bármikor” – vélte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.