BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: Eszem ágában sincs politikusnak állni

Az exportpiacok kedvező alakulása esetén jövőre újraindulhat a magyar gazdaság növekedése - mondta sajtótájékoztatóján Simor András jegybankelnök, miután a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 6 százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet.

A Monetáris Tanács áttekintette a középtávú kilátásokra vonatkozó adatokat: eszerint az infláció idén és jövőre is jelentősen meghaldhatja a célt. Az áremelő sokkok kifutásával a gyenge kereslet hatására fokozatosan erősödik a dezinflációs hatás. A maginflációs tételekhöz köthető tételek a vártnál kedvezőbben alakultak.

A gazdaság recesszióban van, a növekedés újraindulása jövőre várható, de ehhez az exportpiacokon jelentkező kereselet élénkülésére van szükség. A külső konjunktúra ugyanis tovább romlik, miközben gyenge marad a belső kereslet. A kedvezőtlen beruházási dinamika és a tartósan magas növekedés arra utal, hogy a gazdaság potenciális növekedése is jelentősen romlott.

A jegybank elnöke kiemelte: örvendetes, hogy a kormány újra elkötelezte magát az alacsony deficitpálya mellett, de ezt számos bizonytalanság nehezíti. Középtávon kettős hatás várható: fokozódik a költségoldali inflációs nyomás, ezt elsősorban a szolgáltatókra kivetett adók erősik. Emellett a bankrendszer tőkevonzó képességének romlása a hitelezés további romlásában tükrözödik, ez visszafogja a gazdaságot. Ez szintén inflációs nyomásként jelentkezhet.

Az elmúlt időszak kedvező kockázati környezete ellenére tény, hogy a külpiacok fundamentumaiban nem következik be javulás. Az ország kockázati megítélése kissé romlott, ennek okát nehéz megítélni, de a nemzetközi szervezetekkel való megállapodás valószínűségének csökkenése és Magyarország leminősítése kedvezőtlen hatással lehet a kockázati tényezőre. További kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha folytatódnak a kedvező pénzpiaci folyamatok és a középtávú kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos inflációs céllal.

Kérdésre válaszolva a jegybank elnöke leszögezte: nem a hiánycél teljesítése az IMF-fel kötendő megállapodás elsődleges feltétele. Simor András idézte a valutaalap november 20-i közleményét, mely szerint nem folynak tárgyalások és nem csak az időpont hiányzik. Vagyis távolabb kerültünk az IMF-megállapodástól.

Simor András a HírTV kérdésére: gondolt-e arra, hogy politikai pályára lép jegybankelnöki mandátumának lejárat után, úgy válaszolt: esze ágában sincs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.