BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simorék ismét alulmaradtak

A negyedik egymást követő alkalommal szavazták le a külső tagok Simor Andrást és a két alelnököt – derül ki a novemberi kamatdöntésről szerdán kiadott jegyzőkönyvből. A jegybanki alapkamat novemberben 25 bázisponttal 6 százalékra csökkent.

A monetáris tanács többségének megítélése szerint a gazdaságot továbbra is számottevő kapacitásfelesleg jellemzi, a gazdaságot érő költségsokkok ezért nem rontják a középtávú inflációs kilátásokat, és lecsengésük után a gyenge kereslet dezinflációs hatása érvényesül – áll novemberi kamatvágás hátterét ismertető jegyzőkönyvben. A javuló globális pénzügyi piaci környezet a kormányzat alacsony költségvetési hiány melletti erős elköteleződésével együtt a hazai pénzügyi eszközök felárát is tartósan mérsékelheti.

A monetáris tanács tagjainak többsége szerint mindezeket figyelembe véve alacsonyabb kamatszint indokolt. „A kamat szinten tartását támogató döntéshozók szerint a költségvetési intézkedések emelik a termelési költségeket és visszafogják a potenciális növekedést, ezért érdemben rontják a középtávú inflációs kilátásokat, továbbá a kockázati felár alakulása körüli bizonytalanság sem teszi lehetővé a lazítást. Megítélésük szerint az inflációs cél csak az alapkamat tartása mellett érhető el” – olvasható a jegyzőkönyvben.

Az alapkamat 25 bázispontos csökkentését négy tanácstag – a parlament által delegált külső tagok – támogatta, míg hárman a kamatszint tartása mellett szavaztak. A jövőbeni monetáris politikai lépések tekintetében a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy további kamatcsökkentésre akkor kerülhet sor, ha a kedvező pénzügyi piaci folyamatok folytatódnak és a középtávú inflációs kilátások a 3 százalékos céllal összhangban alakulnak.

Az alapkamat 6,25 százalékos szinten tartására voksolt az MNB elnöke és két alelnöke, Simor András, Király Júlia és Karvalits Ferenc, míg 6 százalékra csökkentésére Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Cinkotai János és Kocziszky György.

Hétvégén Cinkotai János nyilatkozott a HírTV-nek az alapkamat alakulásával kapcsolatban. A monetáris tanács külső tagja szerint a jelenleginél lényegesen alacsonyabb alapkamat várható.

Elemzők a múlt hónapban még megosztottak voltak annak kapcsán, hogy decemberben folytatódhat-e a kamatvágási ciklus, azonban jelenleg már egyre többen prognosztizálják azt, hogy 5,75 százalékon zárja az évet az irányadó ráta, vagyis decemberben sem tart szüntet a jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.