BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra jönnek a rossz hírek Németországból

A májusi 1,78 százalékos bővülés után júniusban 0,9 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene Németországban – jelentette be szerda délben a berlini gazdasági minisztérium.

A piac valamivel kisebb mértékű visszaesésre számított, a Bloomberg konszenzusa 0,8 százalékos zsugorodás volt. Éves összevetésben – munkanaphatással kiigazítva – 0,3 százalékkal csökkent a kibocsátás.

Alig több mint egy napon belül ez már a harmadik adat, amely arra utal, hogy a legnagyobb európai gazdaság – hazánk elsőszámú külkereskedelmi partnere – sem képes kivonni magát az európai trendből. Hétfőn az ipari rendelésállomány-adat okozott hatalmas negatív meglepetést: júniusban az állomány 7,8 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál – miközben a piac „mindössze” 2,5 százalékos zsugorodásra számított. (Hó/hó alapon 1,7 százalék volt a visszaesés, alulmúlva a mínusz 1 százalékos konszenzust). Szerda reggel a külkereskedelmi adatok folytatták a sort, amelyek szerint az export és az import volumene egyaránt tovább csökkent júniusban: az előbbi a májusival megegyező mértékben, 1,5 százalékkal maradt el az előző havitól, az import esetében pedig gyorsult a zsugorodás üteme: a májusi 1,5 százalékról 3 százalékra.

A múlt héten a júliusi beszerzési menedzser indexek (BMI) borzolták a kedélyeket: a londoni Markit Economics által számított, a feldolgozóipar bővülését jelző mutató a júniusi 45-ről 2009 májusa óta nem látott mélységbe, 43-ra esett. (Az 50 alatti értékek zsugorodást jeleznek.) A németországinál erőteljesebb zsugorodást csak Spanyolország és Görögország BMI-je mutatott.

Magyar kapcsolatok

A német adatok a magyar gazdaság kilátásait is borúsabbá teszik, döntően a külkereskedelmi kapcsolatok miatt: Európa lokomotívja a magyar exportból és importból egyaránt 25 százalékos részt hasít ki.

Németország külkereskedelmi partnerei között – a szövetségi statisztikai hivatal 2011-es összesítése szerint – hazánk mind az export, mind az import tekintetében a 16. helyen áll. A német áruk elsőszámú célpontja Franciaország, az összkivitel tavaly meghaladta a 100 milliárd eurót. A behozatal tekintetében Hollandia vezet, ahonnan Németország bő 82 milliárd eurónyi értékben importált árukat tavaly.

Magyarországon a külföldi tulajdonban lévő vállalatok 600 ezer embernek adnak munkát, akik közül nagyjából 250 ezren dolgoznak német tulajdonú cégnél. A német működőtőke-állomány 2009 végén 17 milliárd euró volt. A közvetlen német tőkebefektetés 2011-ben az előző évi 2,15 milliárd euró után 724 milliárd euróra csökkent – annak ellenére, hogy a német hátterű vállalatok a nyereségükből összesen 1,117 milliárd eurót újra befektettek.

Német kilátások: a fogyasztás még húzhat

A nagy feldolgozóipar exportőrök eredményein is a lassulást jelzik: a Daimler üzemi eredménye a második negyedévben 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a Volkswagen pedig a profit növekedésének lassulásáról számolt be. A fogyasztás mindazonáltal húzóerő maradhat; a Bundesbank júniusban 0,6 százalékról 1,0 százalékra emelte a lakossági fogyasztás idei éves növekedésére vonatkozó prognózisát, miután a bérek stabilan növekednek, a munkanélküliség pedig két évtizedes mélypontok közelében jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.