BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

The Economist: Orbán katonái a jegybankba költöztek

Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése azt az aggályt veti fel, hogy a magyar jegybank a kormány alárendeltségébe kerül - írta pénteki értékelésében a The Economist.

A tekintélyes brit gazdasági-politikai hetilap "Orbán katonái" címmel közölt írásában idézi az Eurasia Group nevű globális kockázatelemző csoport egyik szakértőjét, aki szerint Matolcsy György Orbán Viktor miniszterelnök "egyik leglojálisabb katonája", aki "teljesen lerombolta a kormány költségvetési politikájának hitelességét ... most pedig az a kockázat, hogy ugyanezt teszi a monetáris politikával".

A kötvénypiac stabil, a legtöbb tavalyi állampapír-kibocsátást túljegyezték, a hozamok hétévi mélyponton vannak. E lelkesedés forrása azonban inkább a bőséges piaci likviditás lehet, semmint a nagyobb bizalom. Simor András, az előző MNB-elnök nagy megbecsültségnek örvendett, Matolcsy György ugyanakkor csak a legújabb olyan Orbán-hű személyiség, akit egy valaha független intézmény élére neveztek ki.

Nemzetgazdasági miniszteri tisztségének utolsó napjaiban úgy írta át a szabályokat, hogy azok nagyobb hatalmat adjanak az MNB-elnöknek. Kevesen hiszik, hogy ezzel az intézmény függetlenségének erősítése lett volna a célja - áll a The Economist pénteki írásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.