BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: a vártnál lassabban nő a foglalkoztatottság

Az idén június-augusztusban 32 ezer fővel, 0,8 százalékkal 3 millió 836 ezerre nőtt a foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 463 ezer fő volt, amely 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A vizsgált időszakban a 15-64 évesek 62,9 százaléka, azaz 4 millió 267 ezer fő jelent meg (foglalkoztatottként, illetve munkanélküliként) a munkaerőpiacon, 24 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A férfiak 69,1 százalékos aktivitási aránya 0,4 százalékponttal volt magasabb a 2010. június-augusztusinál, a nők 57,0 százalékos aránya lényegében nem változott.

„Az elemzői várakozásoknak megfelelően, 10,8 százalék maradt a munkanélküliségi ráta június-augusztus között, azonban kissé mérséklődött az egy évvel korábbi 11 százalékról. A továbbra is munkanélküliségi ráta mögött az aktivitási ráta növekedése áll, ami önmagában kedvező is, feltehetően a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételeket tükrözi, de szerepe lehetett a frissen végzettek megjelenésének is” – írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Kiemelte: a foglalkoztatottak száma a vártnál lassabban, 4,3 ezer fővel emelkedett a május-júliusi átlaghoz képest, míg 32 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami feltehetően nagyobb részt a közmunkaprogramok felfutásának köszönhető.

„A munkanélküliek száma ugyanakkor 0,4 ezerrel csökkent az előző háromhavi periódushoz képest, míg 7,8 ezerrel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A következő hónapokban szezonális hatások és a feldolgozóipar munkaerő kereslete miatt a foglalkoztatás kissé tovább nőhet, míg a munkanélküliség magas maradhat” – vélekedett Suppan.

A munkanélküliségi ráta a nyár végére 10,6 százalékra csökkenhet, azonban a jövő év elejére szezonális hatások miatt újra meghaladhatja a 11 százalékot. Idén éves átlagban 11 százalékos, jövőre 10,6 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak a TakarékBank elemzői.

A 15–74 éves munkanélküliek száma 463 ezer fő volt, 8 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 10,8 százalékos értéke az előző év azonos időszakinál 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb. A férfiak munkanélküliségi rátájának értéke az elmúlt egy év alatt 0,6 százalékponttal 10,7 százalékra csökkent, míg a nőké lényegében nem változott, 10,8 százalék volt, írja a KSH.

A munkanélküliek 16,8 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 26,0 százalékos munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal volt alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában. A 25–54 évesek, azaz az úgy nevezett. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi
rátája 0,2 százalékponttal, 9,9 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A munkanélküliek 51,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,6 hónap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.