BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökország az euróválság haszonélvezője

Az Európai Unión kívül aligha volt a Görögország körül kirobbant válságnak bármely más országnál közetlenebb hatással, mint Törökországra - írja a Die Presse.

A bécsi lap szerint, bár a törökök tartanak az exportjuk visszaesésétől, a török kivitel 50 százaléka az  Európai Unióba irányul. Ettől eltekintve a Boszporusz-menti ország óriási mértékben profitál az euróválságból. Így bukkantak a befektetési lehetőségeket kereső invesztorok török államkötvényekre. Május második hetében ugyanis 1,8 milliárd dollár  összegben vásároltak török kötvényeket, a török központi bank adatai szerint. Ez az idén megvásárolt török államkötvények több mint 50 százalékának felel meg. Sok új kibocsátás ugyanis nincs, az oszág refinanszírozási igény alacsony; a gazdasági teljesítmény 35 százalékának megfelelő összadósságnak csak alig több mint 1 százalékát teszik ki az új hitelfelvételek.

Még egyértelműbb az euróválság kihatása a török turizmusra. Görögország ezen a téren kétszámjegyű visszaeséssel kénytelen számolni, Törökország az elmúlt évben 31,5 millió turistát látott vendégül, amire eddig még soha nem volt példa. A látogatások száma 10 százalékkal emelkedett 2010 óta.

"A török gazdaság virágzik" – jelentette ki Marco Garcia, Ausztria isztambuli kereskedelmi tanácsosa. A siker titka szerinte az, hogy "a legtöbb török számára a gazdaság van az előtérben, nem pedig a politika". Ez megmutatkozik mindenekelőtt az Isztambul körüli régióban, ahol az átlagos vásárlóerő 70 százalékkal haladja meg az országos átlagot és a nemzetközi befektetőket sújtó bürokratikus akadályok különösen alacsonyak.

A külföldi közvetlen befektetések tavaly kilenc milliárd dollárral 15,7 milliárd dollárra nőttek, ami 75 százalékos emelkedést jelent. Törökországban Ausztria a legnagyobb befektető, megelőzve Spanyolországot, Hollandiát és az Egyesült Államokat.

Törökország már nem szégyenkezik az EU előtt és széles mellel  vesz részt bármilyen csatlakozási tárgyaláson - véli Garcia.  Politikailag ugyan "szép dolog" lenne az EU és Törökország egyesülése - teszi hozzá az osztrák kereskedelmi tanácsos, "Ám gazdaságilag Törökországnak biztosan nincs szüksége EU-csatlakozásra."

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.