BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlanak a beruházások – Semmi jóra nem számíthatunk

2012 II. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Suppan Gergely szerint csalódás, hogy a feldolgozóipari beruházások is 5 százalékkal estek vissza, míg több ágazatban, így az energiaipar, vendéglátás, oktatás, egészségügyi ellátás területén nagyobb volumenű beruházások korábbi befejezése miatt regisztráltak nagyobb mértékű visszaesést.

A több éve tartó csökkenő trend 2012 II. negyedévét is jellemezte. Az előző évben erőteljesen emelkedő feldolgozóipari beruházások is csökkentek, ezért az ipar – a 2011. évvel ellentétben – nem tudta ellensúlyozni a nemzetgazdasági szinten bekövetkezett visszaesést.

Mihez képest?

Az első negyedévben a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest 8,6 százalékkal, a 2011. október-decemberi időszakhoz képest pedig 4,2 százalékkal csökkent. Az építési beruházások 13,9 százalékkal, a gép- és berendezés beruházások 1,8 százalékkal estek vissza éves alapon. A 19 nemzetgazdasági ágból 12-ben csökkentek, 7-ben bővültek a beruházások, a legnagyobb, 27,6 százalékos növekedést a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás kategóriában regisztrálták.

„Továbbra sem következett be fordulat a beruházásoknál”, így folytatódott a zsugorodás – írja elemzésében Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Az előző negyedévi 8,6 százalékról mérséklődött a visszaesés üteme, ez azonban főképp bázishatásoknak köszönhető, mivel a beruházások 2,2 százalékkal csökkentek az első negyedévihez képest is – magyarázta a közgazdász.

Suppan Gergely szerint csalódás, hogy a feldolgozóipari beruházások is 5 százalékkal estek vissza, míg több ágazatban, így az energiaipar, vendéglátás, oktatás, egészségügyi ellátás területén nagyobb volumenű beruházások korábbi befejezése miatt regisztráltak nagyobb mértékű visszaesést.

A közgazdász szerint fordulatra továbbra sem lehet számítani, bár a visszaesés mértéke az igen alacsony bázis miatt mérséklődhet. „Az egyre bizonytalanabb nemzetközi és hazai gazdasági kilátások nem indokolnak jelentősebb bővítéseket, a bankok a vállalkozási hitelezés további szigorítását tervezik” – hangsúlyozza Suppan Gergely. Úgy látja, hogy ezek a hatásokat csupán némileg tompítják a vállalkozások beruházásainak EU-forrásokból történő támogatása.

„A támogatott lakáshitelek megjelenése megállíthatja a lakásépítések visszaesését, azonban fordulatra itt sem lehet számítani” – jegyzi meg. Az EU által finanszírozott közlekedésfejlesztési projektek, különösen a vasútfejlesztések azonban a közeljövőben felfuthatnak, amit az ágazat rendelésállománya is jelez – vetíti előre.

Hozzátette, a negyedik negyedévben a csillebérci CERN központ átadása javíthatja a beruházási statisztikákat. Suppan szerint összességében a beruházások az idén 4,5-5 százalékkal csökkenhetnek.

„A jövő évi kilátásokat javíthatná az IMF tárgyalások gyors lezárása, a gazdaságpolitika kiszámíthatóbbá tétele, valamint tartózkodás az egyes ágazatokat különösen sújtó, torzító hatású intézkedésektől, azonban a kilátások érdemi javulásához leginkább a nemzetközi kilátások javulására, azon belül is az euróövezeti adósságválság sikeresebb kezelésére lenne szükség” – vélekedett a közgazdász.

„A második negyedéves beruházási statisztika nem jelez fordulatot” – mutatott rá Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza. Megjegyezte, a zsugorodás a korábbiaknál kiterjedtebbé vált, és egyre több ágazatot érint.

Az első félévben 7,2 százalékkal csökkentek a beruházások, ami a romló külső környezettel, a hazai bizonytalanságokkal, illetve a hitelpiac állapotával együtt megerősíti, hogy a második féléves növekedési kilátások esetében is a lefele mutató kockázatok dominálnak – emelte ki Trippon Mariann. „Ráadásul a beruházások folytatódó mélyrepülése a hosszabb távú növekedési lehetőségeket is rombolja” – vélekedett.

Ágazati teljesítmények

A nemzetgazdasági beruházások második negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított  5,9 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások számottevően, 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont – a mezőgazdaságban és az információ, kommunikáció területén bekövetkezett növekedés hatására – mindössze 2,6 százalékkal mérséklődtek. A nemzetgazdasági beruházások volumene 2012 első félévében 7,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipar beruházásai az előző negyedévi stagnálás után a tárgynegyedévben csökkentek, ugyanakkor az alágak több mint felénél volumennövekedést regisztráltak a statisztikusok. A nagyobb súlyt képviselő alágak közül számottevően nőttek a beruházások a villamosberendezés-gyártásban, a gép-, gépi berendezés gyártásban, valamint a járműgyártásban. A kisebb súlyú alágak közül a kőolaj-feldolgozásban következett be dinamikus bővülés.

A beruházások csökkenő tendenciája ellenére hat nemzetgazdasági ágban bővülést, illetve stagnálást tapasztaltunk. Kiugró mértékű emelkedés (70,5 százalék) következett be az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban, amelyet egy új frekvenciák vásárlásával és jelentős hálózatbővítéssel kapcsolatos nagyberuházás eredményezett. A földgázkitermelés alág nagyberuházásai hozzájárultak ahhoz, hogy a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásai nagymértékben, 38,8 százalékkal nőttek a bázisidőszakhoz képest.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág és a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás beruházásainak volumene az előző évi szinten maradt, miközben a kereskedelem, gépjárműjavításban a dinamikus áruházlánc-bővítések és -fejlesztések révén a beruházások 6,4 százalékkal emelkedtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.