BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kínai vezetés: úgy manipulálják a jüan árfolyamát, ahogy tetszik

Az alapvető kérdés az, mennyire kap szabad kezet az új kínai vezető a növekedés és a reformok előmozdítása terén – véli a Kínai Kommunista Párt országos kongresszusával kapcsolatban Andrew Robinson, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szingapúri piaci elemzője.

A Kínai Kommunista Párt egyhetes országos kongresszusa már megkezdődött, így a figyelem egyre inkább a vezetőség összetételére és arra irányul, milyen bejelentésekkel igyekszik a párt az új vezetőt a lehető legjobb fényben feltüntetni, és egyben jelezni, hogy a világ második legnagyobb gazdaságát ellenőrzése alatt tartja. Milyen reformokra lehet számítani a következő 10 éves hatalmi ciklusban, mert alapvető kérdés, hogy mennyire kötik meg az új vezető kezét, mennyire nehezítik meg a reformokat a pártot irányító konzervatív, keményvonalas erők. Központi kérdés az is, hogyan fogja a vezetés a következő 10 évben fenntartani azt a tartós fejlődést, amely Kínára mostanáig jellemző volt.

„Az elmúlt két-három évben kétségtelenül lassult a reformoknak az elmúlt évtizedben megszokott sebessége, mert a vezetőket visszatartotta a gazdaság lassulása és globális zűrzavar. Itt az ideje visszatérni a régi kerékvágásba” – magyarázza Andrew Robinson.

Korrupció elleni harc és a növekedés fenntartása

A reform egyik legfontosabb célterülete a korrupció lesz. „A kínai hatóságok a korrupció elleni harcot eszközként használhatják fel a belső békétlenség kezelésére” – véli a szakértő, aki szerint „a korrupció nagyon is bosszantja a helyi lakosságot”.

Egy másik részterület a kínai állami gyeplő lazítása lehet, hiszen az állami tulajdonú vállalatok pillanatnyilag monopolizálják a gazdaságot, pedig Kínának inkább a tisztán makrogazdaság helyett inkább a mikro szint fele kellene elmozdulnia.

Természetesen a növekedés folyamatos jövőbeli fenntartását a hatóságok továbbra is első helyen rangsorolják a gazdaság sikeres kezelésének kérdései közül. Ugyan a növekedés az elmúlt néhány évben lassult, a jelenlegi szint már sokkal inkább fenntartható – állapítja meg Robinson.

Monetáris lazítás jöhet

A növekedés pillanatnyi állapotát illetően a következő néhány nap alatt számtalan adat lát majd napvilágot. Többek között a fogyasztói és termelő árindex, valamint az ipari termelés, a kereskedelem és a kiskereskedelmi forgalom adatai. A legnagyobb érdeklődésre Robinson szerint várhatóan az infláció és az import alakulásának adatai számíthatnak. A várakozások szerint az infláció éves szinten stabilan 1,9% körül marad, és amennyiben ez meg is valósul, akkor a kínai jegybank (PBOC) levegőhöz jut, és akár némi monetáris lazításra is elszánhatja magát. A PBOC eddig még nem csökkentett sem a kamatokon, sem a kötelező tartalékrátán, ehelyett inkább készpénzt pumpál a gazdaságba, amely lassan szüremkedik át a rendszeren, de – teszi hozzá Robinson – Kína összességében jól teljesít. „Szerintem a nehezén még a harmadik negyedévben túljutottunk, és a negyedik negyedévben némi javulás tanúi leszünk” – fejtegeti a szakember.

Általánosnak tűnik az a vélemény, hogy a kínai hatóságok növekedésbarát intézkedései működésbe léptek, hiszen hónapok óta először a múlt havi adatok immár pozitív irányba mozdultak. Az elemző szavai szerint „már csak azt kell megtudnunk, milyen adatokat hoz a folyó hónap, mert ha folytatódik az emelkedő trend, akkor talán kijelenthetjük, hogy a hatóságok intézkedései rövidtávon elégségesnek bizonyultak a gazdasági fordulathoz és a hanyatlás megállításához”.

Az import alakulásának adatait Ausztrália várja különös érdeklődéssel. Ha ugyanis fellendült az import, akkor Kína valószínűleg ismét megkezdte erőforrás készleteinek feltöltését. „Ez pedig pozitív jel lenne az ausztrál gazdaság számára, és az ausztrál központi bank által a közelmúltban felvállalt kamatpolitikát is igazolná, miszerint a kamatoknak változatlanul kell maradniuk” – teszi hozzá Robinson.

Tovább manipulálhatják az árfolyamot

Bár Kína a helyes irányba mozdulna el, ha a jüan piacát megnyitva hagyná a külső erőket is érvényesülni, kevés a jele annak, hogy erre egyhamar sor fog kerülni. A fizetőeszköz manipulációja területén sem várható változás.

„Általában Kína akkor és úgy manipulálja, illetve kezeli a nemzeti fizetőeszköz árfolyamát, ahogy neki tetszik. A hatóságok szinte kizárólag a belső helyzettel törődnek, a külvilággal nem igazán foglalkoznak. Külső nyomásra csak akkor igazítanak az árfolyamon, ha az a belföldi helyzetre nézve kedvező eredménnyel jár” – állapítja meg a Saxo Bank szingapúri piaci elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.