BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csúcson a spanyol államadósság

A válság sújtotta Spanyolországban újabb csúcsot ért el az államadósság. A konzervativ kormány drákói takarékossági intézkedései ellenére a spanyol állam adóssága - az ez év március 31-i állapot szerint - 923,31 milliárd eurót ért el, ez a bruttó hazai termék 87,8 százalékának felel meg - közölte a spanyol központi bank.

A múlt év december 31-i álapothoz képest (884 milliárd) ez 4,4 százalékos növekedést jelez. Mariano Rajoy miniszterelnök kormánya 2013-ban a költségvetési hiányt - amely az elmúlt évben a GDP kereken 7 százalékára rúgott -  4,5 százalékra akarja leszorítani.

Hivatalos becslés szerint ekkor az államadósság a GDP 91,4 százalékára kúszik majd fel. A takarékossági intézkedések nyomán - a 27 százalékot meghaladó munkanélküliség közepette - az Európai Unió idén a spanyol gazdaság 1,5 százalékos csökkenésére számit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.