BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra a cél felett a költségvetési hiány

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. május végi hiánya 724,2 milliárd forintra teljesült, mely az éves előirányzat 105,4 százalékát jelenti – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2010-ben az államháztartás központi alrendszerének május végi deficitje 736,2 milliárd forint volt, mely az éves teljesítés 84,6 százaléka. 2010. május hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 99,2 milliárd forint volt, ehhez képest tehát az idei teljesítés 41,2 milliárd forinttal kedvezőbb.

Áprilisban a költségvetési deficit 666 milliárd forintot mutatott, amely az éves előirányzat 96,9 százalékának felelt meg, és a korábbi 100 százalék feletti szintről ereszkedett vissza.

Az államháztartás központi alrendszerének május havi hiánya 58,0 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 40,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 6,5 milliárd forintos szufficittel zártak – jelentette az NGM.

A minisztérium a szokásos kommentárt fűzte a májusi hiányszámhoz. „A központi költségvetés 2011. évi hiányának alakulását egyrészt egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek 528,8 milliárd forint összege a második félévben teljesül” – áll a jelentésben. Továbbá a 250 milliárd forintos stabilitási alap, amelyet az év közben hoztak létre, „nagyobbrészt csak az év hátralévő részében eredményez hiánycsökkenést”.

A közleményben leszögezik, hogy mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos hiánycéljának tartását.

Az NGM szerint, ha a május végi egyenleget (724,2 milliárdos deficit) a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével korrigáljuk, akkor a hiány 503,9 milliárd forintra csökken, ami az éves előirányzat 73,3 százaléka.

A tavalyi év azonos hónapjához képest 9,5 milliárd forinttal alacsonyabbak lettek a májusi bevételek, mert a személyi jövedelemadó, valamint a „költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei teljesültek kisebb összegben”. A kamatkiadások 30 milliárd forintot tettek ki, amely 14,5 milliárddal alacsonyabb a tavaly májusi szintnél.

A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint az év második negyedében 1 210 milliárd forint lesz a deficit, vagyis az éves terv 176 százalékára, amely csak a negyedik negyedben húzódik vissza 687,5 milliárd forintra, vagyis az előirányzat 100 százalékára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.