BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság előtti szinten a foglalkoztatás – 2003 óta nem volt ilyen jó adat

2012. május–júliusban a munkanélküliek létszáma 459 ezer fő volt, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. Eltérően változott a férfiak és a nők munkanélkülisége: a férfiak munkanélküliségi rátája 0,3 százalékponttal 11,0 százalékra nőtt, a nőké 0,9 százalékponttal 9,9 százalékra csökkent egy év alatt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

„A vártnál lényegesen nagyobb mértékben, 10,5 százalékra zuhant a munkanélküliségi ráta május-július között az április-június között mért 10,9 százalékról, valamint az egy évvel ezelőtti 10,8 százalékhoz képest” – írja elemzésében Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A foglalkoztatottak száma 31,4 ezer fővel emelkedett az előző háromhavi átlaghoz képest, ami meghaladja a szezonális hatásokat, míg 75,5 ezerrel nőtt egy év alatt, túlnyomórészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően – hangsúlyozza a közgazdász.

„Ilyen erőteljes munkahelybővülés 2003-ban volt utoljára (amit akkor döntően a közszféra létszámnövekedése okozott), a foglalkoztatás pedig elérte a válság előtti szintet” – emelte ki Suppan. Hozzátette, a munkanélküliek száma 13,4 ezerrel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg 4,4 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az aktívak száma egy év alatt 71,1 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz. „Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma” – jegyzete meg.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank vezető közgazdásza szerint a gazdaság jelenlegi állapota nem indokolná, hogy ilyen mértékű munkaerő bővítést hajtsanak végre a vállalatok, ezért valószínűsíthető, hogy az adat mögött az állam által finanszírozott közmunkarendszer további felpörgése áll. Hozzátette, júniusban még kevesebb, mint 108 ezer főt foglalkoztattak közmunkásként a májusi 104,8 ezer fő után. „Ez az adat ugorhatott most meg” – emelte ki.

Orbán Viktor azt mondta, jövőre 95 ezerrel emeli a közmunkások számát a kormány. A miniszterelnök a Vas Népének adott interjújában hangsúlyozta, jövőre a jelenlegi 205 ezerről 300 ezerre emelik a közmunkások számát, a cél pedig változatlan: tíz év alatt egymillió munkahelyet létrehozva ötmillió, de inkább öt és fél millió ember dolgozzon Magyarországon.

Szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban tovább emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség – véli a TakarékBank vezető elemzője.

Az őszi hónapokban 10,3 százalékig csökkenhet a munkanélküliségi ráta Suppan szerint, majd az év végére újra elérheti a 11,4 százalékot, az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – a tavalyinál kissé alacsonyabb, 10,9 százalékos lehet.

2012. május–júliusban a 15–74 éves férfi népességből 259 ezren voltak munkanélküliek, 10 ezer fővel többen, mint 2011 azonos időszakában. Ezzel munkanélküliségi rátájuk 0,3 százalékponttal 11,0 százalékra emelkedett. A munkanélküli nők száma 15 ezerrel alacsonyabb, mint egy évvel korábban, 200 ezer fős létszámuk 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett, ami 0,9 százalékpontos csökkenésnek felelt meg – olvasható a KSH jelentésében.

A munkanélküliek 18,0 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 28,1 százalékos munkanélküliségi rátája 3,1 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal 9,6 százalékra, az 55–64 éveseké 1,3 százalékponttal 7,3 százalékra csökkent.

A KSH adatai szerint a munkanélküliek 46,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap volt.

Így alakult a foglalkoztatottak száma

2012. május–júliusban 3 millió 908 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 76 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A nők foglalkoztatási mutatói nagyobb mértékben javultak.

Összességében a vizsgált időszakban 3 millió 908 ezren minősültek foglalkoztatottnak, ami 2,0 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Közülük 3 millió 870 ezer fő volt 15–64 éves, 70 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Az adott korcsoportba tartozó népességen belül 57,6 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, ami 1,5 százalékpontos bővülés 2011 hasonló időszakához viszonyítva.

2012. május–júliusban a 15–64 éves férfi népességből 2 millió 68 ezren voltak foglalkoztatottak, 14 ezerrel többen, mint 2011 azonos időszakában. Így a férfiakra jellemző foglalkoztatási ráta 1,2 százalékponttal, 62,8 százalékra nőtt. A 15–64 éves nők közül a vizsgált időszakban 1 millió 803 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, 56 ezerrel többen, mint 2011. május–júliusban. A nőket – 2,0 százalékponttal növekvő – 52,7 százalékos foglalkoztatási ráta jellemezte, írja a KSH.

A 15–24 éves foglalkoztatottak egyébként is alacsony létszáma 211 ezerre csökkent, a foglalkoztatási rátájuk pedig 0,4 százalékponttal, 18,2 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Nőtt viszont a legjobb munkavállalási korú 25–54 éves, illetve az idősebb 55–64 éves foglalkoztatottak száma és aránya. Ezzel korcsoporton belüli rátájuk 1,9, illetve 1,5 százalékpontos javulást mutatva, 75,2 százalékra, illetve 37,6 százalékra emelkedett.

A legdinamikusabb növekedés

A kormányváltás óta a legdinamikusabb növekedést mutatta a foglalkoztatottság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca szerint a nemrégiben meghirdetett Munkahelyteremtő Akcióterv biztosítja, hogy a magyar gazdaság képes legyen fenntartani azokat a pozitív munkaerő-piaci tendenciákat, amelyek a kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülnek. Hozzáteszik, az intézkedés sorozat pont azokat a korcsoportokat érinti, ahol a legnagyobb problémák vannak a foglalkoztatás terén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.