BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy szerint a kormány egy dologban tévedett

Jövedékiadó-emelés lehet a fedezete jövőre a béremelésnek bizonyos ágazatokban, Matolcsyt a büdzsé módosítására utasította a miniszterelnök, gyorsíthatja az IMF-tárgyalásokat a brüsszeli döntés a kohéziós forrásokról. Sok szálon zajlanak ma az események a jövő évi büdzsé ügyében.

Az EU szerint Magyarország sikeres, a pénzügyi válságnak vége van, csak az eurózóna miatt vannak még nehézségek – mondta Matolcsy György. A nemzetgazdasági minisztert a parlament gazdasági bizottságának ülésén elvileg az új költségvetésről hallgatták volna meg, ám ehelyett az előző két, vagy épp tíz évről folyt csak vita.

Matolcsy György azt mondta: a nyugdíjpénztári reformnak is köszönhető a siker, hogy sikerült leszorítani a hiányt, ám az egyszeri hatás nélkül is jónak tartaná a számokat. Két év alatt sikerült a költségvetés pénzügyeit konszolidálni, részben pedig a családok pénzügyeit – fogalmazott. Ezen kívül a munkaadói oldalon érezhető tehercsökkenés a kis- és közepes vállalkozásoknál a miniszter szerint. Magyarországról egyértelműen jó képet alakított ki az EU – tette hozzá.

A minisztert azért hívták meg a gazdasági én informatikai bizottság ülésére, hogy a készülő, a szerdától már általános vita alatt lévő 2013-as költségvetésről beszéljen, ám ehelyett csak az előző két évről, valamint a 2002 és 2010 közti időszakról tartott egy negyedórás beszédet. Hozzá csatlakozott Rogán Antal, a bizottság elnöke is, igaz, ő néhány jövőbe néző elképzelést is megemlített. Sok célt a magyar gazdaság egyszerre nem tud követni, ezek közt szelektálni kell, ám kevés olyan cél van, amelyet egy helyen lehetne említeni a munkahelyteremtéssel és a munkahelyek megőrzésével – mondta.

Az MSZP részéről Szekeres Imre arról beszélt: az új költségvetés a versenyszférára rossz hatással lesz. Nem tudja a terveket a vállalkozói szféra, mint elbocsátásokkal – mondta. A szintén szocialista Kovács Tibor is csatlakozott a kormánypártiak hátratekintéséhez, ő azt emelte ki, hogy a fő gazdasági mutatók lényegesen jobbak voltak a Bajnai-kormány idején, mint most, azóta pedig nőttek az adók, és nincs sehol az egymillió új munkahely sem.

180 forint körül volt a svájci frank árfolyama, amikor a Fidesz átvette a kormányzást, ehhez képest 240-es árfolyam körül kezdtek csak el tenni valamit, hagyták a bankoknak, hogy tegyenek, amit akarnak – kritizált a jobbikos Volner János. Az LMP-ből Scheiring Gábor pedig azt mondta: pártja kiszámolta, a magyar állampolgároknak 2359 milliárd forintjába került az előző két év. Azt is kifejtette, miből számolták ki – szóba került a MOL, a Közgép nyereségei, a nyugdíjvagyon államosítása miatti veszteség, és több tucatnyi más tétel is.

A kormány gazdaságpolitikája mindig is következetes volt – mondta válaszában Matolcsy. A kormány szerinte egy tévedést követett el: úgy számoltak, hogy mintegy másfél év alatt végetérhet a gazdasági válság, ám most már látszik, hogy ez egy hosszú időszak lesz. Magyarország ellen pénzügyi támadás folyt, amelyet sikerült kivédeni – tette hozzá.

Magyarországot azért érte pénzügyi támadás 2011 októbere és 2012 tavasza között, mert nem a lakosságra és a magyar vállalkozásokra terhelte, terheli négy év alatt a 3 ezer milliárd forintos takarékossági csomagot - mondta képviselői kérdésre válaszolva Matolcsy György a parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén.

"Azért érte előre tervezett pénzügyi támadás Magyarországot, mert érdeksérelmet okozott azoknál, akikre ezt a közel 3 ezer milliárd forintos terhet ráraktuk, ezért kapott háromszoros bóvli minősítést az ország" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Úgy fogalmazott: ha november 17-én az S&P-leminősítést nem állítjuk le - ekkor fordult az IMF-hez Magyarország - akkor más ősz és tél köszöntött volna az országra, és emellett nagyon sokba került volna.

"A hitelminősítők leminősítése nem biztos, hogy azt jelzi, hogy a kormány rosszul működik. Azt jelzi: valakinek a tyúkszemére rálépett a kormány, mégpedig a pénzügyi rendszerek, szervezetek, intézmények tyúkszemére" - mondta Matolcsy György az MTI szerint.

Egy másik kérdésre kijelentette: az első negyedéves 0,7 százalékos GDP-csökkenésből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, lehet, hogy a második negyedéves mutató is negatív lesz, de azután növekedésnek indulhat a GDP.

Orbán Viktor miniszterelnök eközben arra utasította Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy tárcája még ma kezdje el a Fidesz-frakcióban megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumainak kidolgozását. A kormányfő ezt a Fidesz-KDNP hétfő délelőtti frakcióüléséről távozóban közölte újságírókkal. Orbán Viktor azt is kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az így megszülető előterjesztések egy részét legkésőbb szerda délutánig, egy másik részét pedig július 9-ig nyújtsa be a parlamentnek.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint a kormánypárti képviselőcsoport védelmet kér a kabinettől az 55 év feletti, a 25 év alatti és a képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóknak, tehercsökkentést sürget az ötmillió forint alatti bevételű önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak, továbbá azt kéri, a kormány érvényesítsen területi elvet a beruházási adókedvezményeknél, a nehezebb helyzetben lévő régiókat segítve ezzel. Matolcsy György közölte: egyetért a Fidesz frakció javaslatával, amely a kisvállalkozások járulékterheinek csökkentésére, illetve munkahelyteremtésre vonatkozik, hozzátéve, hogy a programhoz forrást kell találni.

Orbán Viktort arról is faggatták az újságírók, hogy az új jegybanktörvény-módosítás parlamenti elfogadása elég lehet-e az IMF-tárgyalások megkezdéséhez. Erre a kormányfő azt mondta, hogy szerinte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások a magyar kormány és a magyar törvényhozás részéről már sokkal korábban is megkezdődhettek volna. "A magyar jegybank függetlensége, összevetve más európai országok szabályozásával, mindig is az élvonalba tartozott; tehát a mostani módosításoktól függetlenül a jegybank függetlensége eddig is garantálva volt Magyarországon, tehát ez az én fejemben sohasem jelentette a tárgyalások megkezdésének valódi akadályát" - közölte, hozzáfűzve, hogy "ha valaki tárgyalni akar, akkor tárgyal".

Cséfalvay Zoltán szerint egyértelműen pozitív üzenet, és felgyorsíthatja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatandó tárgyalásokat az EU pénzügyminisztereinek döntése a magyar kohéziós forrásokkal kapcsolatban. Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) június 22-én érvénytelenítette a Magyarországnak szánt kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntését. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn a parlament európai ügyek bizottságának ülésén kiemelte: a múlt pénteki döntés egyértelműen pozitív jelzés, mert egyrészt megerősíti a magyar gazdaságpolitika hitelessége iránti bizalmat, másrészt felgyorsíthatja az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalások menetét, miután jelzi, hogy a magyar költségvetés rendben van.

Beszélt a 2013-as büdzséről Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára is, ő az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságában képviselte a kormányt. Mint mondta, ez a stabilitás és a szerkezetátalakítás költségvetése Kifejtette: a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 1,6 százalékos növekedéssel számol, az export növekedését 8,8 százalékra tervezi a kormány, a behozatal várhatóan 8 százalékkal bővül. A jelentős eurózónabeli bizonytalanságok miatt a költségvetést jelentős tartalékokkal állították össze, így például az Országvédelmi Alap tartalékát 100 milliárd forintban határozta meg a kormány. Az államháztartási hiány a GDP 2,2 százaléka lesz. Az egészségügyben a tervezett béremelések fedezetét a jövedéki adók területén várható adóemelés nyújtja majd.

Főbizottsági igen a büdzsére

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén 18 igen és 4 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztést.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.