BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy a baj, egyre durvább spirálban Dél-Európa

A spanyol állampapírpiacon a banki leminősítések után csaknem triplázódtak a hozamok, Olaszországban pedig több mint tíz éve nem látott mértékben zuhantak a kiskereskedelmi eladások. Tegnap Ciprus kért pénzügyi segítséget, miután az országot bóvliba vágta a Fitch.

Ma délelőtt is folytatódott az elmúlt hónapok negatív trendje a spanyol állampapírok piacán: Madrid továbbra is csak jelentős hozamemelkedés mellet képes forráshoz jutni a tőkepiacokon. A spanyol kincstárnak mai aukcióján a három hónapos lejáratú kincstárjegyekre 2,362, a hathónaposakra 3,237 százalékos hozamot kellett bevállalnia, ami csaknem háromszoros, illetve kétszeres emelkedés a májusi aukciókon regisztrált  0,846, illetve 1,737 százalékhoz képest – mindkét esetben több mint féléves csúcsról van szó.

Bár a kincstárnak sikerült enyhén túlteljesíteni a 2-3 milliárd eurós bevételi célt – a háromhónapos kincstárjegyekből 1,6, a  hathónaposakból 1,48 milliárd euró folyt be –, az érdeklődés enyhén visszaesett a múlt hónaphoz képest: a rövidebb lejáratú papíroknál 3,9-ről 2,6, a hosszabbaknál 4,3-ról 2,8 százalékra.

A Reuters szerint ennek hátterében az áll, hogy csökkenőben van a düledező spanyol bankok által támasztott kereslet. A spanyol állampapírokat ugyanis főleg hazai pénzintézetek vásárolják, miután a nemzetközi befektetők már kerülik őket, állítja a hírügynökség.

Mint ismert, a spanyol kormány tegnap hivatalosan is jelezte, hogy uniós hitelcsomagot kér bankjai számára – ennek maximális összege 100 milliárd euró lehet. Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban ma annyit mondott, hogy „nagyon összetett csomagról van szó, a tárgyalások pedig időt vesznek igénybe.”

A Moody''s tegnap este jelentette be, hogy lerontja huszonnyolc spanyol bank hosszú futamú adósság- és betéti besorolását. A lépést azzal indokolta, hogy gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége, és ez hat a bankok adósprofiljára is.

Eközben negatív hírek láttak napvilágot a szomszédos Olaszországban is, ahol áprilisban jelentősen estek a kiskereskedelmi eladások az olasz statisztikai hivatal ma délelőtt közölt kiigazítatlan adatai szerint. Az eladások havi szinten 1,6 százalékkal redukálódtak – ez a legnagyobb visszaesésnek számít 2004 májusa óta –, 2011 áprilisához képest pedig 6,8 százalékos zuhanás következett be – ilyen nagy mínuszra még nem volt példa a jelenlegi statisztika kezdete, 2001 januárja óta. Az év első négy hónapjában összességében ennél kedvezőbb volt a helyzet: a kiskereskedelmi eladások 1,6 százalékkal apadtak 2011 azonos időszakához képest.       

Elemzők szerint a jelentős visszaesés elsősorban a recessziónak, illetve – ezzel összefüggésben – a munkanélküliség növekedésének, az adóemeléseknek, valamint a háztartások által elkölthető bevételek csökkenésének köszönhető, és a rossz gazdasági kilátások miatt egyelőre nem is várható javulás ezen a téren. Igaz, a kiskereskedelmi eladások már régóta az olasz gazdaság Achilles-sarkának számítanak.

Délelőtt aukciót tartottak az olasz állampapírpiacon is: a kétéves lejáratú kötvények 4,712 százalékos átlaghozamon keltek el – ez a legmagasabb érték tavaly december óta.   

Ciprus tegnap este jelentette be, hogy az Európai Unió mentőalapjához fordul segítségért. Nikózia azt követően döntött a hitelkérelemről, hogy a Fitch Ratings megvonta Ciprus befektetési ajánlású adósosztályzatát.

A hitelminősítő arra hivatkozva tette meg a lépést, hogy az általuk korábban vártnál valószínűleg nagyobb tőkepótlásra lesz szüksége a ciprusi bankrendszernek, elsősorban görög kitettségük miatt.
A nicosiai kormány is a nagy görög kitettségével indokolta a tegnap este benyújtott hitelkérelmét.

Vászosz Szhiarlisz ciprusi pénzügyminiszter azt mondta a Reutersnek, hogy költségvetési kiadásokra, illetve banki tőkepótlásra kérik a támogatást. Hogy pontosan mekkora összegre van szükség, az alapos számítások alapján derül ki a következő hetekben - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.