BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy a baj: ismét hét százalék fölött a spanyol hozam

A pénteki aukción 7 százalék fölé emelkedett a tízéves spanyol államkötvények hozama. A kétéves Bund ezzel szemben negatív kamattal kelt el.

Egy héttel azután, hogy az eurózóna vezetői megegyeztek az adósságválság kezeléséről szóló lépésekről, ismét 7 százalék fölé emelkedtek a spanyol kötvényhozamok. A hozamok azután kezdtek esni, hogy az eurózóna engedélyezte, hogy a válságkezelő alapok a másodpiacon is vásároljanak a periféria állampapírjaiból, és támogassák a bankokat, a befektetők szerint viszont kétséges, hogy elengedő vagyon áll-e az alapokban rendelkezésre ahhoz, hogy hatékony legyen a beavatkozás.

A befektetők aggodalma pénteken is megmaradt annak ellenére is, hogy az Európai Központi Bank rekord alacsony szinte, 0,75 százalékosra csökkentette csütörtökön az irányadó kamatot, az egynapos betéti kamatot pedig lenullázta. Arról azonban nem esett szó a kamatdöntés kapcsán, hogy az ESM válságalap számára engedélyezzék a közvetlen pénzkölcsönzést az EKB-tól. A 7 százalékos kamatszint azért számíthat választóvonalnak, mert ez volt az a szint, amely fölött Írországnak és Portfugáliának segítséget kellett kérnie, így sokan aggódni kezdhetnek, hogy Spanyolország is mentőcsomagra szorulhat azon a 100 milliárd eurós pakkon kívül, amelyet bankjai megmentésére már igénybe vett.

Az olasz tízéves kötvényhozam is emelkedett 5,4 bázisponttal 6,043 százalékra, ha eléri a 6,5-7 százalékos sávot, az olasz politikusok is nyomás alá kerülhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.