BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régi-új tag a monetáris tanácsban?

Kandrács Csaba az első számú jelölt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának (mt) megüresedett helyére, de nem kizárt, hogy a takarékszövetkezeteket jobban ismerő szakember kerül a kormánybiztossá kinevezett Bártfai-Mager Andrea helyére – értesült a Világgazdaság.

Kandrács 2013. szeptember 30. és 2015. június 30. között már volt az mt tagja, akkor azonban önként távozott, arra hivatkozva, hogy az általa 2014 novembere óta irányított MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-re koncentrálna. Ám ez utóbbi posztját is elhagyta június 7-én, s lett az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős új ügyvezető igazgatója. Így Kandrács teljesíti a jegybanktörvény azon feltételét, miszerint az mt tagjai hatéves megbízatásuk időtartama alatt munkaviszonyban állnak az MNB-nél.

Kandrács jelöltségét az veszélyeztetheti, hogy időközben a takarékszövetkezetek felügyelete is az MNB-hez került. Vannak ugyanis olyan vélemények, hogy emiatt szükség lenne a testületben is a takarékszövetkezeteket jobban ismerő tagra.

Akárhogy is, a jelölésre jogosult Országgyűlés lépéskényszerben van, hiszen a jegybanktörvény szerint a legfeljebb kilenctagú mt-ben az MNB elnökéből, és három alelnökéből álló belsősök száma nem érheti el a külsős tagokét, akik most ugyanannyian vannak. Emiatt Matolcsy György jegybankelnök múlt szerdán levélben kérte Kövér László házelnököt, hogy a parlament soron kívül válasszon új mt-tagot. Az Országgyűlés ugyanis legközelebb csak szeptemberben ülésezik, ami előtt még a gazdasági bizottságnak is meg kell hallgatnia a jelöltet.

A monetáris tanács döntésképes, nemcsak joga, kötelessége is dönteni – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Nagy Márton, az MNB alelnöke. Szerinte mindenek felett áll, hogy a tanácsnak havonta üléseznie kell, s mandátummal összhangban az inflációs cél elérését célozza. Kiemelte, hogy egyébként betartották a szabályt a legutóbbi döntésüknél is: az egyik belső tag ugyanis nem szavazott a tegnapi ülésen (ezzel több külső tag voksolt, mint belső), így törvényes volt a határozat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.