BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájc még mindig jól teljesít

A vártnál nagyobb mértékben, stabilan növekedett a svájci gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben a robusztus magán és állami kiadásoknak köszönhetően.

A pénzügyminisztérium kedden közölt adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékkal növekedett október-decemberben az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 1,9 százalékos volt a gyarapodás. Elemzők 0,4 százalékos negyedéves és 1,8 százalékos éves növekedésre számítottak.

A harmadik negyedévben az előzőhöz képest 0,7 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 1,9 százalékkal bővült a svájci gazdaság. A tavalyi egész évet tekintve a GDP 2,0 százalékkal növekedett a 2013-as 1,9 százalék után.

A tavalyi negyedik negyedévben a gazdaság fő hajtóereje a 0,3 százalékkal bővülő magánfogyasztás és az 1,9 százalékkal növekedő kormányzati kiadások voltak. A svájci áruk exportja 1 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévhez képest: a vasúti járművek kiugró eladásának hatását semlegesítették a vegyi áruk, a gyógyszerek és a gépi berendezések csökkenő eladásai.

A svájci gazdaság felülteljesítő volt a kulcsfontosságú európai uniós exportpiacon, ahol a harmadik negyedévhez képest 0,4 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 1,3 százalékkal növekedtek eladásai. Ez a helyzet azonban valószínűleg változik idén, mert a svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése erősen megdrágította a svájci termékeket.

A svájci pénzügyminisztérium, amely az idei évre 2,1 százalékos növekedést várt az árfolyamküszöb január 15-i eltörlése előtt, a jegybankhoz hasonlóan március közepén teszi közzé új előrejelzését a GDP, az infláció és a foglalkoztatottság idén várható alakulásáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.