BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szenved a magyar ipar, nincsenek új megrendelések

Augusztusban 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index 1,4 százalékos növekedést jelez. Az új exportrendelések 17,3 százalékkal, az új belföldi rendelések 7,1 százalékkal csökkentek.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az  év első nyolc hónapjában 0,4 százalékkal alacsonyabb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

Augusztusban az ipar termékek belföldi értékesítésének volumene 5,2, az export 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az ipar belföldi értékesítése január–augusztusban 2,1, százalékkal alacsonyabb volt 2011 azonos időszakánál. A feldolgozóipar belföldi eladásai augusztusban 4,0 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az augusztusi adatokat a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenésén túl elsősorban a járműgyártás növekedési ütemének lassulásával magyarázta a KSH.

Az ipari export 2012 első nyolc hónapjában 0,7 százalékkal nőtt, míg augusztusban 2,7 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához viszonyítva. Augusztusban a feldolgozóipar exportértékesítésének majdnem felét adó két alág közül a több mint egynegyed súlyú járműgyártás kivitele 7,9 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban több mint egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 15,4 százalékkal visszaesett.

2012 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 16 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos hónapjában. Az új exportrendelések 17,3 százalékkal, az új belföldi rendelések 7,1 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére a korábbi megrendeléseknek köszönhetően az összes rendelésállomány 13,2 százalékkal nőtt tavaly augusztushoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.