BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint százéves rekordot döntött meg Sandy - Videó a pusztításáról

Minimum húszmilliárd dolláros kárt okozott az Egyesült Államokban a Sandy hurrikán, amely helyi idő szerint hétfő este-éjjel érte el a keleti partvidéket, és eddig legalább 13 áldozatot szedett az országban. Az amerikai tőzsdék ma is zárva maradnak – ilyen hosszú kényszerszünetre az időjárás miatt utoljára a 19. században volt példa.

A legelső becslések szerint több tízmilliárd dolláros kárt okozhatott a Sandy hurrikán, amely tegnap az esti órákban érte el a keleti partvidéket, így New Yorkot is. A kockázatelemzésekre szakosodott Egecat intézet minimum húszmilliárd dollárra becsüli a kárt: ebből a biztosítótársaságokat öt-tízmilliárd dollár terheli, a nemzetgazdaság pedig tíz és húsz milliárd dollár közötti összeget veszíthetett a vihar miatt a Spiegel híradása szerint.

Szintén mintegy húszmilliárd dolláros kárt említenek a Handelsblatt által idézett számítások. A német lap emlékeztet arra, hogy a 2005-ös Katrina hurrikán kétszer ekkora pusztítást okozott – legalábbis ami a számszerűsíthető összeget illeti –, a tavalyi Irene vihar viszont kevesebb mint fele ekkora kárral járt. Egyelőre csupán előzetes becslésekről van szó – a kár nagyságát csak a vihar elmúltával és a nappal beköszönte után lehet majd pontosabban megbecsülni.

Az már biztos, hogy a vihar miatt kedden is zárva tartanak a hivatalok, az iskolák és a New York-i metróállomások is – a városban összesen hét metróalagutat öntött el a víz mára virradó éjjel. A New York-i metró 108 éves, de még soha nem volt része ilyen súlyos katasztrófában, mondta Joseph J. Lhota, a közlekedési hálózatot működtető cég (M. T. A.) elnöke. Lhota egyelőre nem tudta megmondani, mikor indulhat majd újra a forgalom.

A hétfői naphoz hasonlóan kedden is zárva maradnak majd az amerikai tőzsdék. Legutóbb 1888-ban volt arra példa, hogy rendkívüli időjárás miatt több mint egy napig ne nyissanak ki a parkettek, emlékeztetett a Wall Street Journal. Az amerikai üzleti napilap szerint szerdán – amennyiben kinyit a tőzsde – volatilis piacra lehet számítani.

A Sandy természetesen az olajpiacot sem hagyta érintetlenül: a hurrikán miatt több olajfinomítót is le kellett állítani, ami a benzin és egyéb feldolgozott kőolajtermék esetében drágulást, az amerikai WTI esetében esést eredményezett. Körülbelül napi egymillió hordó lehet a kiesés mértéke a becslések alapján, írja lemzésében az Equilor.

A kínálati oldal csökkenése nyolc százalékos drágulást eredményezett a földgáz árában, aminek hatására 3,8 dollárig száguldott az árfolyam. Eközben a WTI 85 dollár alá is benézett, ezzel elérve a háromhavi mélypontját.

Igaz, az áramkimaradások és a közlekedés leállása (repülőterek, autópályák) csökkenti a keresleti oldalt. A vihar utáni csönd bekövetkeztével a földgázban short, míg a WTI esetében long oldalon érdemes nézelődni az Equilor elemzői szerint.

A vihar komoly problémákat okoz az áramellátásban is: a Washington Post szerint 6,2 millió ember maradt áram nélkül a keleti parton. Az Egyesült Államok legidősebb atomerőművét, a New Jersey Oyster Creek egyea részeit csaknem kétméteres víz borította el, ezért vészhelyzetet rendeltek el. Igaz, az atomerőművet egy rutinellenőrzés miatt már korábban levették a hálózatról, így katasztrófa egyelőre nem fenyeget. Az amerikai hatóságok mindenesetre azt közölték, hogy az összes létesítmény állapota biztonságos.

A Sandy eddig 13 áldozatot követelt csak az Egyesült Államokban, így New Jerseyben, New Yorkban, Nyugat-Virginiában, Pennsylvaniában és Connecticutban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.