BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztés a Velencei-tónál

Kistérségi járóbeteg-ellátó központ, tanösvény, játszótér, vendégház. Íme néhány abból a 12 projektből, amely az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelye keretében falufelújítás és -fejlesztés jogcímen az Európai Unió támogatásával valósul meg. A Velencei-tó LEADER Akciócsoport területén ma adják át az első létesítményt – Sukorón a Kalandvár játszóteret –, amelyet az Európai Unió támogatásával hoztak létre.

A térségből kilenc település – Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Sukoró, Velence, Vereb, és Zichyújfalu – hozta létre a LEADER helyi akciócsoportját annak érdekében, hogy közös fejlesztési stratégiát dolgozzanak ki az érintett területre, és amely projektjüknél lehet, támogatást igényeljenek az ÚMVP mintegy 1300 milliárd forintos keretéből. Az akciócsoport 1,606 millió eurós forráshoz jut 2007–13 között az Európai Mezőgazdasá-gi és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA). Ebből 881 ezer euró használható fel az ÚMVP III. és 725 ezer a IV. LEADER program együttműködést támogató tengelye keretében.

Falufelújításra és -fejlesztésre 21 támogatási kérelmet nyújtottak be az akciócsoport tagjai az ÚMVP pályázati kiírására. Ezek közül 12 pályázat felelt meg a feltételeknek. Közéjük tartozik a már elkészült sukorói Kalandvár játszótér.

Falumegújítás jogcímen csaknem 31 millió forint támogatást nyertek eddig a térségből pályázók. Mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére 22, vidéki örökség védelmére 17, turisztikai beruházásokra pedig csaknem 15 millió forint az itteni projektgazdák számára megítélt EU-forrás.

A közösségi célú fejlesztés jogcímen belül a vidéki életminőség javítására 27, innovatív közösségi fejlesztésekre 31, az életminőség rekreációs növelése érdekében pedig 24 millió forint támogatást igényelt a térségből összesen 24 pályázó. Vállalkozásalapú fejlesztés jogcím esetében a minőségi rekreációs turizmus és szolgáltatás fejlesztésére 34, helyi termékek piacra jutásának elősegítésére csaknem 8, vállalkozásélénkítésre pedig több mint 16 millió forint a benyújtott támogatási igény 10 projekt megvalósítására. A térségen belüli együttműködésre 18, helyi rendezvényekre csaknem 10 millió forint az eddig beadott 15 projektre a támogatási kérelem öszszege. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.