BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazai állami fejlesztések 97 százaléka EU-pénzből valósul meg

A 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló 8200 milliárd forintos uniós forrás 95 százalékát meghirdették már pályázat keretében – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaság mai, az „EU-pályázatok véghajrája” című konferenciáján.

Csepreghy Nándor nyitóbeszédében kiemelte: a 8200 milliárdos forrás 85 százalékát pedig már támogatói szerződéssel lekötötték. Terveik szerint 2013 őszére befejeződik a támogatási szerződések megkötése, vagyis addigra lekötik az összes forrást.

Sokan mondják, hogy minél több forrást kell gazdaságfejlesztésre fordítani. Valójában az EU-pénzek 82 százaléka a vállalkozásokhoz megy, ugyanis a cégek közvetve is forráshoz jutnak, például egy kórház kap pénzt épületfelújításra, akkor a kivitelező cégek is megrendeléshez jutnak.

Elmondta: a teljes száz százalékos lehívás érdekében túlvállalást kell tenni, miután számolni kell azzal, hogy esetleges szabálytalanságok miatt pénzt kell visszafizetni az uniónak. Ezért a források 110 százalékát hirdetik meg jövőre.

Az önerő alap és a 30 százalékos szállítói előleg révén gyorsult a kifizetések üteme. Azonban szükség van arra, hogy a kedvezményezetti oldal is gyorsítsa a projektek megvalósítását. Jelenleg ugyanis mintegy 600 milliárd forintos számlaérték hiányzik a rendszerből, vagyis időarányosan ekkora tételt nem nyújtottak be a projektgazdák a beruházásaik elakadása miatt.

MAG Zrt: a pályázatkezelés olyan mint a foci

A gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) forrásai 2013 tavaszára le lesznek kötve - mondta Barta E. Gyula, a MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. vezérigazgatója. A pénzek lehívásában azonban a vállalkozásoknak is sokat kell tenni. Ez az operatív program közel áll ahhoz, hogy ne veszítsen forrást. Idén 150 milliárdot fizetünk ki a vállalkozóknak a GOP-ban - mondta.

A MAG Zrt. vezére kiemelte: a pályázatkezelés olyan mint a foci, mindenki ért hozzá. Nagyon sokan kritizálják a rendszert, azonban a pályázatok kezelése egyáltalán nem olyan egyszerű dolog. Például egy ahhoz értő szakember kiképzése három hónapig is eltart a rendszer összetettsége miatt.

A MAG Zrt. elvárása, hogy legyen egyszerűbb a rendszer, de a követelményeket Brüsszel írja elő. Brüsszel például rendszeresen ellenőrzi a MAG Zrt munkáját. Elektronikus alkalmazások bevezetése brüsszeli elvárás, ami a mikrovállakozásoknak komoly nehézséget okoz. Meg kell tanulni a rendszert kezelni - mondta.

A kombinált mikrohitel program az Új Széchenyi terv legnépszerűbb kiírása, jövő tavaszig biztosan megmarad a program a konvergenciarégiókban. A központi régióban a nagy igények miatt már kimerültek a források – emelte ki a MAG Zrt. vezére. Január-februárra 45 napra leviszik a 60 napos határidőt a konstrukció kifizetésénél, mert addigra veszik fel az új szakembereket a MAG Zrt-nél. Ingatlant is lehet vásárolni, ezért is népszerű a kiírás.

MAPI-vezér: Még mindig jelentős a csúszás

Folyamatosan veszik fel a szakembereket a pályázati intézményrendszerbe, hogy gyorsuljon a kifizetés, ez jó, azonban mikroszinten még mindig az a helyzet, hogy jelentős a csúszás a határidők betartásánál – mondta Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Pénteken kijön egy pályázat, hogy hétfőn van a lejárat a beadásra, berendelem a kollégákat a munkára, majd vasárnap visszavonják a kiírás, ez a hibája a rendszernek sokszor előjön, mondta Essősy Zsombor.

Tavaly 1000 milliárd forintot hívtunk le, ez csúcs volt, az idén ezret sem fogunk, miközben 1700-at kellene lehívni, hogy fel tudjuk használni a 8200 milliárdot – véli a MAPI vezére. Bár a teljes lehívást célozza a kormányzat, azonban szerintem lassan fel kell mérni, hogy mennyi pénzt fogunk veszíteni. Ha kell hozzá emberi erőforrás, hogy gyorsuljon a kifizetési ütem, rakjunk oda, bármibe is kerül, mivel sokkal többet veszítünk majd - mondta.

A mikrohitel program 80 százaléka lakáscélú ingatlanvétel volt az irodavásárlási cél helyett. Egymástól megvették a balatoni nyaralót, 10 százalék önerő mellett, ez nem gazdaságfejlesztés. Ez nagy hiba volt – véli a MAPI vezére.

Jó hogy létrejött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, mivel a lehívás gyorsítását célzó döntések így mihamarabb megszületnek. A 2014-2020-as tervezésről elmondta: nagyon rosszul állunk, másfél éve lemaradásban vagyunk. Emellett a lehívást és tervezést együtt kell csinálni, ami nagyon nehéz, több szakember kell majd ehhez is az intézményrendszerben.

A projektdoktorokra vonatkozó közbeszerzési kiírás csúszik, ez gond - emelte ki Essősy Zsombor.

November 7-8-án volt itt az Európai Bizottság delegációja a 2014-2020-as tervezés ügyében tárgyalni. Támogatási prioritás lesz az innováció és a foglalkoztatás bővítése - mondta a MAPI vezére.

A siker titka Újszilváson

2003-tól főállásban egy, 2005-től 2 pályázati referenst alkalmazzunk, ez a siker titka, hogy miért nyert el számos fejlesztési támogatást Újszilvás – mondta Petrányi Csaba, a 2800 lakosú Cegléd közeli település polgármestere a „Gyakorlati példák sikeres pályázatokra” című kerekasztal-beszélgetésen. Az újszilvási fejlesztések közül kiemelkednek az energetikai beruházások, amelyeknek köszönhetően a község az első olyan magyarországi település, amely szinte kizárólag megújuló energiaforrásból fedezi önkormányzati épületeinek hő- és villamosenergia szükségleteit.

Újszilváson a pályázati referensek ellátják a pályázatírói feladatokat a kisebb projekteknél, míg a nagyobbaknál pályázatíró cégeket bízunk meg. Minden hónapban van egy kijelölt nap, amikor várjuk a sikeres projektjeink iránt érdeklődőket - mondta Petrányi Csaba.

Én azt tanácsolom a mikrovállalkozásoknak, hogy nagy ívben kerüljék el a pályázatírókat - mondta Badacsonyi Ildikó, a Badacsonyi 2001 Kereskedelmi, Szolgáltató és Építőipari Kft a kerekasztal-beszélgetés másik résztvevője. Szerinte a pályázóknak is bele kell ásniuk magukat a pályázati rendszerbe. Ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyen pórul járhatunk, még akkor is ha igénybe veszünk pályázatírókat – mondta. Ezzel szemben Domokos Olivér, a Domi-Tours Idegenforgalmi Szolgáltató és Külkereskedelmi Kft. igazgatója azt mondta: érdemes pályázatírókat megbízni, csak meg kell válogatni, hogy kit bízunk meg.


UniCredit-menedzser: a bankok szerepe fel fog értékelődni

A pályázati pénzeket kihasználjuk-e vagy sem, ez lényeges kérdés, azonban az is fontos szempont, hogy mennyit költenek a cégek a fejlesztésre – mondta az UniCredit Bank Hungary vállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója.

Tamás Gábor kiemelte: a vállalati beruházások volumene csökken, csak pályázati pénzből történnek beruházások. A bankok szerepe fel fog értékelődni, egyre többen fognak fordulni a bankokhoz a fejlesztési pénzek kiegészítése érdekében a pályázati ciklus végéhez közeledve. Egyre többen keresik a támogatások előfinanszírozását.

Ebben a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel játszhat szerepet. A projekt kiegészítő hitelek körében négy forráslehetőség áll rendelkezésre: ezek a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel, az MFB vállalkozás-finanszírozási programja, az Európai Beruházási Bank kkv- és MidCap hitelkonstrukciói, valamint az EXIMBANK középlejáratú export előfinanszírozási lehetősége. A kombinált hitelgarancia program pedig a 2014-2020 között működhet majd igazán – mondta.

Pályázatírót úgy válasszunk, mint fogorvost

Nem pályázatíróra, hanem tanácsadóra van szükség szerintem, kiválasztásuk pedig a fogorvoshoz vagy az ügyvédhez hasonlóan egy bizalmi megbízásnak számít – mondta Semperger Kinga, a ProjectMine ügyvezetője a „Pályázatíróval vagy anélkül?” című kerekasztal-beszélgetésen. „Szerintem úgy kell feltenni a „kell-e pályázatíró vagy nem” kérdést, hogy szakma-e vagy sem a pályázatírás” – mondta Csikesz Tamás, a DFT-Hungária ügyvezetője.

Ha kicsit beteg a gyerekem, otthon kúrálgatom, de ha súlyos beteg, akkor hívok egy szakembert, az orvost – hozta fel a példát.
Akkor érdemes pályázni, ha így is, úgy is akarunk egy fejlesztést, és van is hozzá amúgy pénzünk – mondta Lamberger Galina pályázatíró. Szerinte óvakodni kell az utóbbi időszakban felbukkanó vándorló pályázatíróktól, akik csak úgy becsöngetnek, hogy megírnak egy pályázatot. A tanácsadás nagyon fontos dolog, utána megírni a pályázatot már nem egy nagy ügy - mondta.

A pályázatírók száma jövőre radikálisan csökkeni fog, miután már alig lesz kiírva új pályázat a ciklus végéhez közeledve – mondta Csikesz Tamás, a DFT-Hungária ügyvezetője. 2015. előtt pedig a gyakorlatban nem fog elindulni az új pályázati rendszer, vagyis nem jelennek meg majd új kiírások. Ez azt jelenti, hogy az a cég, aki most nem nyer, az majd 2016 elején reménykedhet uniós forrásokban. A projektek végigkövetésében, pénzügyi elszámolásában, lebonyolításában azonban szerepet kaphatnak a jelenleg pályázatírással foglalkozó szakemberek – emelte ki egybehangzóan Semperger Kinga és Lamberger Galina.

Rosszul járhat a közép-magyarországi régió

November 8-9-én járt Budapesten az Európai Bizottság delegációja  következő hétéves ciklus tervezése kapcsán.

A 2014-2020-ra vonatkozó brüsszeli tervezet 11 területen fogalmaz meg prioritásokat, benne van a kkv-k támogatása is – mondta Kenyeres Kinga, az NFÜ Koordinációs Irányíró Hatóság főigazgató-helyettese. Az általános vállalkozásfejlesztési projekteknél a visszatérítendő források aránya nőhet a vissza nem térítendővel szemben. Jelentős forráscsökkenés is bekövetezhet a közép-magyarországi régió esetében – emelte ki Kenyeres Kinga.

A hazai tervezésről elmondta: októberben egy listát fogadott el a kormány a lehetséges jövendő operatív programokról. Ezek száma hét lenne, a jelenlegi 15 helyett, Brüsszel is egyetért a programok számának csökkentésével. Korábban ugyanis gondot okozott, hogy az egyes programok között átcsoportosított a kabinet, ami viszont brüsszeli jóváhagyást követelt, aminek ideje hosszú hónapokat vett igénye. Kevesebb programnál az elhúzódó átcsoportosítások esélye csökkenhet.

A hazai állami fejlesztések 97 százaléka EU-pénzből valósul meg

A hazai állami fejlesztéseket 97 százalékban uniós forrásból valósítják meg, ami azt bizonyítja, hogy az EU költségvetése elsősorban a tagállamokban hasznosul – emelte ki Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Az Európai Bizottság bízik abban, hogy február elején létrejön az egyezség a következő hétéves uniós büdzsé összegéről. A hazai forrásvesztésről szóló vita kapcsán azt emelte ki, hogy a viszonyítási alap, vagyis az a 2007-2013 közötti támogatási szint, amihez képest most forrásvesztésről beszélünk, igen magas volt: 2007-2013 között ugyanis a második legjobban kedvezményezett tagállam volt Magyarország.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.