BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamarosan tárgyalnak a tanárok béren kívüli juttatásáról

A jövő héten értesüléseink szerint időpont egyeztetnek az érintett szakszervezetek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK), hogy mikor indulhatnak meg a tárgyalások a tanárok esetleges cafeteria juttatásairól.

A KLIK vezetője lapunknak elmondta, hogy hamarosan egyeztetések lesznek az ügyben. Marekné Pintér Aranka közölte, most határozzák meg a költségvetési kereteket. Arra a kérdésre, hogy kapnak-e idén cafeteriát a tanárok azt válaszolta: „a remény hal meg utoljára”.

A KLIK és a szakszervezetek november 22-én (a korábban meghatározott július 31. helyett) írták alá a pedagógusok munkakörét lényegesen érintő kollektív szerződést. Ebben azt is rögzítették, hogy a KLIK mindenkori büdzséjének függvényében biztosítanak cafeteriát a közalkalmazottnak. Erről minden évben külön tárgyalást folytatnak. A béren kívüli juttatás mértéke még nem ismert, de információnk szerint idén már terveztek erre forrást a KLIK büdzséjében, ami összesen 496,2 milliárd forint.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke lapunknak elmondta, hogy amíg a köztisztviselők esetében törvény írja elő kötelező béren kívüli juttatást (ennek mértéke évi 200 ezer forint), addig a közalkalmazottaknak minősülő tanárok esetében (csakúgy mint a szociális és egészségügyi ágazatban) a jogszabály csak lehetőségként írja a cafeteriát, ha a munkáltatónak erre megfelelő anyagi kondíciója van. Így az a helyzet áll egyébként elő, hogy az ország legnagyobb munkáltatójánál, a KLIK-nél a köztisztviselőkként dolgozók (a 25050 kormánytisztviselő is) kapnak a cafeteriát, a mintegy 116 ezer pedagógus viszont nem.

Gallóné arra emlékezetett, hogy korábban, amikor az önkormányzatok voltak az intézményfenntartók, egyes intézményekben tudtak olyan kollektív szerződést aláírni a pedagógusokat képviselő szakszervezetekkel, hogy a tanárok kapnak béren kívüli juttatást. Ezek a szerződések tavaly december 31-ig érvényesek voltak. A KLIK júniusban azoknak, akik részesülhettek cafeteriában kifizetett 8 hónapnyit, azzal az ígérettel, hogy később kipótolják a maradék 4 hónapra járó juttatásokat is. A PSZ elnöke azt hangoztatta, hogy a szerződésekben biztosított szeptember, október, november és december havi cafeteriát nem fizették ki a tavalyi év végén. Ahol az önkormányzat nem adott keretet cafeteriára, ott nem kaptak korábban sem a tanárok.

Gallóné szerint nem az okoz feszültséget, hogy a KLIK köztisztviselői kapnak cafeteriát, míg a tanárok sem. A PSZ elnöke úgy vélte, több konfliktust okoz az iskolákban a nettó keresetnövekedés ellenére, hogy eltűnt a minőségi munka elismerése. Egyes tanárok ugyanis akik korábban több diplomával, szakképesítéssel rendelkeztek, kiemelkedő szakmai munkát végezte, minőségi bérpótlékot kaptak (így lehet, hogy a béremeléssel sem jártak sokkal jobban), most pedig mindenkit egységes pedagógus I. kategóriába soroltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.