BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ÁSZ nem kapott megkeresést az OLAF-tól Közgép-ügyben

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem kapott megkeresést az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) a Közgépnél tartott helyszíni ellenőrzés ügyében – mondta el lapunk kérdésére az ÁSZ elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Domokos László annak az ÁSZ-vizsgálatnak az eredményéről tájékoztatta ma délelőtt a sajtó munkatársait, amely a 2007 és 2010 között uniós finanszírozással végrehajtott, kormányzati döntésen alapuló beruházásokat vette szemügyre.

A Közgép hétfő este közölte: egy magyarországi város központjának felújítását, nem pedig a Közgépet vizsgálja az OLAF, a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vesz részt. A hvg.hu korábban azt írta, hogy az OLAF munkatársai múlt héten helyszíni ellenőrzést végeztek a Közgép Zrt. budapesti székházában. A cég közleménye szerint az OLAF egy európai uniós társfinanszírozású projekttel összefüggésben, annak ellenőrzésére kereste meg a beruházás valamennyi résztvevőjét, és a Közgépnél ennek keretében végzett előre egyeztetett helyszíni ellenőrzést 2012. május 10-én. A közlemény szerint a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vesz részt. 

Az OLAF sajtóirodája hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a hivatal az uniós támogatásokkal segített beruházásokkal kapcsolatban végzett vizsgálatokat Magyarországon is. Az Európai Bizottsághoz tartozó - de tevékenységét független módon végző - hivatal illetékese azt is jelezte, hogy a vizsgálatokban érintett cégek egyike a Közgép Zrt. Hozzátette, hogy többet nem közölhet a témáról, mert a szóban forgó vizsgálat még nem zárult le, és ilyen esetben nem szoktak tájékoztatást adni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az OLAF az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében kizárólag adminisztratív vizsgálatokat folytathat. Ezeket önállóan is lefolytathatják, nincs szükség a magyar hatóságok bevonására.

A NAV közleménye szerint ha az OLAF vizsgálatot folytat egy tagállamban, az üggyel kapcsolatban kompetens tagállami hatóság részt vehet a vizsgálatban, de az OLAF önállóan is lefolytathatja azt. "Az OLAF kizárólag adminisztratív vizsgálatokat folytathat, az adott ügy kivizsgálása érdekében a vonatkozó jogszabályi kereteken belül alkalmazandó adminisztratív vizsgálati elemekről saját maga dönt" - tették hozzá.

Világgazdaság Online - MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.