BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az indoklás, miért dönt gyorsan a bírák nyugdíjügyében az EU Bírósága

Közzétette az Európai Bíróság annak a két hete meghozott végzésnek a szövegét, amely arról szólt, hogy az Európai Bizottság kérését helyben hagyva gyorsított eljárás keretében dönt a magyar bírók nyugdíjügyében.

 Brüsszel azért kérte a gyorsított eljárást, mert a bírák – illetve az ügyészek és közjegyzők – nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítását tartalmazó, ez évtől hatályos jogszabály értelmében idén 236 bírónak, vagyis az állomány tíz százalékának kell nyugdíjba mennie. (Az ügyészek esetében ez szám 100 főt, illetve öt százalékot, míg a közjegyzők esetében 60 főt, illetve 20 százalékot jelent). Azoknál, akik 2012. január 1-je előtt töltötték be a 62. életkort, június 30-ával szűnik meg a szolgálati viszony, míg a 62. életkort ez évben elérők esetében december 31-ével.

A két hete meghozott döntés most nyilvánosságra hozott szövege szerint a bíróság azért hagyta jóvá a brüsszeli kérelmet, mert "az ügy gyors elbírálása – azonfelül, hogy nem zárható ki, hogy kedvező hatással lehet azokra a bírákra és ügyészekre is, akiknek szolgálati viszonya már megszűnt, amennyiben a Bíróságnak megalapozottnak kellene tekintenie a Bizottság keresetét – mindenképpen lehetővé tenné, hogy azok az érintettek, akiknek szolgálati viszonya a nemzeti szabályozás alapján 2012. december 31 én szűnik meg, elkerüljék az említett szabályozás állítólagos káros hatásait”.

Az ügyben a tárgyalást várhatóan szeptemberben tartják. A bíróság igen ritkán ad helyt sürgősségi kérelemnek, eddig kevesebb mint tíz esetben fordult ez elő a testület 50 éves fennállása során – mondta el lapunknak korábban Lehóczki Balázs. A bíróság sajtóosztályának munkatársa azt is közölte, hogy várhatóan novemberben megszületik az ítélet az ügyben.

Az Európai Bizottság azért vitte a bíróság elé az ügyet, mert a bírók nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre való leszállítását az EU-joggal ellentétesnek találta. Brüsszel szerint ez sérti a munkaerő diszkriminációjának uniós tilalmát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.