BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 18 milliárdos kár az államnak - vizsgálódik az ügyészség

Az eddiginél többre, mintegy 80 millió dollárra becsüli az ügyészség a kárt, amelyet a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladása miatt érhette az államot.

Az eddigi hűtlen kezelés helyett minősített bűnpártolással gyanúsítja az ügyészség Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját és Császy Zsolt értékesítési igazgatót a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladásának ügyében - közölte Fazekas Géza ügyészségi szóvivő. Az államot ért kárt is többre becsülik a korábbinál, összesen mintegy 80 millió dollárra, vagyis közel 18 milliárd forintra.

Fazekas Géza az MTI-nek elmondta: a Központi Nyomozó Főügyészség január első napjaiban folytatólagosan hallgatta ki Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot a magyar állam tulajdonában lévő moszkvai kereskedelmi képviselet 2008-as - a gyanú szerint szabálytalan - eladásának ügyében, amelynek rajtuk kívül még két gyanúsítottja van, Fekszi Márta volt külügyi államtitkár és Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövet.

Tátrai és Császy esetében hűtlen kezelés helyett minősített bűnpártolás lett a gyanú tárgya, amelyet eddig is és ezután is folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás egészít ki - közölte a szóvivő.

A változtatás okáról szólva kifejtette, hogy az eljárás során - többek között az orosz féltől jogsegély útján - beszerzett adatok és bizonyítékok értékelése alapján megállapították: az ingatlant még a magyar vagyontanács döntése előtt eladták, a vételárat átutalták Magyarországra, az orosz hatóságok pedig be is jegyezték az ingatlan-nyilvántartásba a tulajdonosváltozást.

A megalapozott gyanú szerint a magyar vagyonkezelő akkori vezetői, valótlan tartalmú okiratokkal azt akarták elérni, hogy a vagyontanács - dacára annak, hogy a vételárat már átutalták, és a tulajdonosváltozást is bejegyezték - hozzon döntést az ingatlanértékesítésről. Ezzel akarták megakadályozni az eredeti állapot esetleges helyreállítását, és a vevőnek kedvezőbb helyzetet biztosítani, azaz a vagyontanács döntése a törvényes eljárás látszatának fenntartására, valamint az általuk és az ügyben eljáró nagykövet által elkövetett kötelességszegés és a bekövetkezett hátrány leplezésére irányult - magyarázta Fazekas Géza.

A két korábbi vagyonkezelő-vezető panaszt jelentett be a módosított gyanúsítás közlésével szemben, tagadva a terhükre rótt cselekmény elkövetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.