BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sem kötött békét a Samsung és az Apple

Nem jutott egyezségre a Samsung és az Apple vezérigazgatója, így az esküdtek dönthetnek a dollármilliárdos perben.

Nagyon úgy fest, hogy utolsó felvonásához érkezett a világ vezető táblagépgyártójának számító Apple, és a globális okostelefon-piac első számú szereplője, a dél-koreai Samsung szabadalmi háborúja. Azt követően ugyanis, hogy hét elején a vállalatok vezérigazgatói – Tim Cook és Kwon Oh Hyun – a bíróság által elrendelt harmadik megbeszélésük során sem jutott megállapodásra, Lucy Koh a pert levezénylő szövetségi bíró az esküdtek kezébe adta a döntést.

A USA Today beszámolója szerint a kilenc esküdt – akik között több mérnök és a távközlés területén dolgozó szakember is van – a következő napokban több száz oldalon lesz kénytelen átrágni magát, és összesen 700 kérdésben kell állást foglalniuk, melyek nem mellesleg majdnem 30 különböző készüléket érintenek.

A jogi procedúra kimenetele igencsak kérdéses, a két cég ugyanis kölcsönösen pereli egymást. Az Apple szerint dél-koreai riválisa az iPhone és az iPad dizájnját is lemásolta, amivel igen komoly károkat okozott, ezért az amerikai társaság 2,5 milliárd dolláros kártérítésre tart igényt, s versenytársa több termékét is betiltatná. Ezzel szemben a Samsung – mely abszurdnak minősítette a követelések mértékét – mindössze 422 millió dollárt követel konkurensétől azért, mert álláspontjuk szerint a vállalat számos általuk kitalált vezeték nélküli megoldást is lemásolt.

Bár a perben a Google hivatalosan nem vett részt, szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a legnagyobb pofont mégis a keresőóriás kapja. Az Apple ugyanis a Samsung készülékek dizájnja mellett az Android operációs rendszer bizonyos elemeit is kifogásolja, s amennyiben erre irányuló keresetének helyt ad a bíróság, a dél-koreai cég mellett más okostelefon-gyártók, és a Goog­­le is komoly bajba kerülhet.

Samsung-chipek az Apple-nek

Miközben a bíróságon nyílt ellenségeskedés jellemzi az Apple és a Samsung kapcsolatát, a gazdasági élet más területein nem ilyen komoly az ellentét a két cég között. Legalábbis erre utal, hogy a Samsung a napokban bejelentette: 4 milliárd dollárból fejleszti egyetlen, Dél-Korea határain kívül található, texasi félvezetőgyárát, melynek egyik legnagyobb vevője nem más, mint az Apple. A társaság egyébként az egységet – melyre összesen már 13 milliárd dollárt költött – 1996-ban alapította.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.