BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyítenék a lakhatási támogatás igénybevételét

Kérelem Rugalmasabb feltételeket fog meghatározni a Nemzetgazdasági Minisztérium annak érdekében, hogy legalább ezren igénybe vegyék az otthonuktól távoli munkát vállalók lakhatási támogatását. Amint azt a Világgazdaság a hét elején megírta: a mobilitási program egyelőre kudarcot vallott, mert mindössze négyszázan igényelték az apanázst, hiába vehetnének fel másfél éven át havi több tízezer forintos lakbér-, illetve rezsitámogatást tavaly október óta azok, akik az országon belül, de az otthonuktól legalább száz kilométerre találnak maguknak állást.

Két nappal cikkünk megjelenése után Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára bejelentette: aláírták az 500. szerződést, és a módosított feltételek néhány héten belül életbe léphetnek.

A jövőben így már azok is kérhetik a támogatást, akiknek napi öt órát kellene ingázniuk (az időkorlát jelenleg hat óra). A kérelem a foglalkoztatás megkezdését megelőzően, és annak megkezdését követő 30 napon belül is benyújtható lesz, és a közfoglalkoztatásban részt vevő pályázóknak nem kell megfelelniük annak a feltételnek, hogy legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők legyenek.

Míg eddig csak utófinanszírozásra volt lehetőség, a jövőben előfinanszírozásra is lesz mód. A finanszírozás áttekintésére már csak azért is szükség lenne, mert a mobilitási program sikertelenségéről szóló cikkünkre reagálva egy cégvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy egyik alkalmazottja november óta hiába várja a neki megítélt támogatást. Mint fogalmazott: egy átlagos munkavállaló fél év munkanélküliség után nem rendelkezik olyan anyagi tartalékkal, hogy mindezt finanszírozni tudja, miközben csak ígéreteket kap arra vonatkozóan, hogy az összeget hamarosan utalni fogják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.