BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatott a magyar lobbi, nagy tehertől menekült meg a büdzsé

Évi kétszáz milliárd forint helyett nagyságrendekkel kisebb terhet jelent majd a hazai büdzsének a középületek energetikai felújítására vonatkozó uniós kötelezettség, miután az erről szóló irányelvtervezet előírásai a magyar lobbinak is köszönhetően lazultak. Egy szakmai szervezet évi 13 milliárdot költene középület-felújításra.

Várhatóan jövő évtől hatályos uniós energiahatékonysági irányelv értelmében – az eredeti tervekkel ellentétben – nem lesz kötelező évente felújítani az önkormányzatok, iskolák, kórházak és múzeumok által használt középületek három százalékát – mondta el a Világgazdaságnak az EU melletti Magyar Állandó Képviselet helyettes vezetője. Várhelyi Olivért lapunk azután kereste meg, hogy a miniszteri tanács és az Európai Parlament képviselői a múlt héten megegyeztek a jogszabály alapkérdéseiről.

A nagykövet kiemelte: hazánk és több új tagállam lobbijának köszönhetően az irányelv alkalmazása nem jelent majd óriási terhet a költségvetés számára. Az eredeti javaslat minden 250 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű középület tekintetében előírta volna, hogy évente azok három százalékát energetikai szempontból korszerűsíteni, felújítani kell.

A diplomata elmondta: számítások szerint az energiahatékonysági sztenderdeknek való megfelelés négyzetméterenként mintegy 60 ezer forintos kiadást jelentene a közintézményeknek, vagyis az eredeti javaslat értelmében 30 éven keresztül évente legalább 200 milliárd forintba került volna a magyar államnak az épületek felújítási kötelezettsége. A miniszteri tanács és az EP azonban most olyan jogszabályszövegben állapodott meg, amely csak a kifejezetten a központi kormányzat által használt épületekre írja elő a háromszázalékos felújítási kötelezettséget.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.