BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jóval kevesebb lett a kistelepülések adósságállománya

konszolidáció Az ötezer fő alatti településeknél várhatóan 80 milliárd forint lesz az adósságrendezés mértéke – közölte tegnap a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Tállai András elmondta, hogy a kistelepülések a december 17-ei határidőig eleget tettek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek, 1756 önkormányzat 86,8 milliárd forint értékű kérelmet nyújtott be. Ezzel szemben áll az a 7,7 milliárdos összeg, amelyet óvadéki letétben tartottak az érintettek, ezt az állam számára be kell fizetni. Az így kijövő majdnem 80 milliárd forint (ami még az idei büdzsét terheli) jelentősen kevesebb annál a korábban említett 95-100 milliárdnál, amelyet a kormány ezeknél a településeknél tervezett adósságkonszolidációra.

Az ötezer lakosúnál nagyobb, mintegy 300 önkormányzatnak január 11-ig kell adatot szolgáltatniuk a kincstárnak. Utána kezdődnek az egyeztetések, és február 28-áig kell megállapodást kötni a konszolidáció mértékéről. A Bankszövetség hosszú, elhúzódó tárgyalásokra számít.

A Belügyminisztérium államtitkára azt is bejelentette, hogy minden pályázó, 1637 önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzat kapott támogatást a tárcától 27,9 milliárd forint értékben. Átlagosan 17,1 millió forintot kaptak-kapnak meg a héten. Az elbírálási szempontok között szerepelt az adósságkonszolidáció nagyságrendje, a szállítói, más társulással vagy állammal szembeni tartozás. Utóbbiakat minden pályázónál teljes mértékben rendezték.

A kormány egyedi kérelmekre 37 önkormányzatnak további 32,9 milliárdos támogatást is biztosít. Ebből az érintettek az uniós beruházások önerejét egészíthetik ki, sikeresen befejezhetnek projekteket, javíthatják likviditási helyzetüket, megoldhatják működési nehézségeiket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.