BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kerry: a diplomácia jóval olcsóbb, mint a hadsereg

Az Egyesült Államok a jövőben is vezető szerepet akar betölteni a nemzetközi porondon, de ennek biztosítása a diplomatákon és nem a hadseregen múlik – mondta külügyminiszterként első beszédében John Kerry a Virginia Egyetemen. Leszögezte: az Egyesült Államoknak ezután is „le kell fektetnie a szabadság és a jólét alapjait” egy újabb „nagy amerikai évszázad érdekében”.

„A külföldi segítségnyújtás befektetést jelent az erős Amerikába és a szabad világba. Ennek érdekében ma diplomatákat felvonultatni olcsóbb, mint holnap csapatokat felvonultatni” – mondta a külügyi tárca új vezetője. „Nem lehetünk erősek addig a világban, amíg nem vagyunk azok saját hazánkban – fogalmazott Kerry. „Akkor tudok segíteni hitelesen más országoknak a békefenntartásban, ha végre Amerika is rendet tesz a saját pénzügyeiben! És ezt most kell megtenni” – hangsúlyozta. Ez egyben célzás volt arra is, hogy az automatikus költségvetési megszorítócsomag több mint 2,5 milliárd dollárt vonna el a külügyi tárcától. Márciusig erről meg kell egyezniük a kongresszussal. Ezért is érzékeltette John Kerry, hogy az amerikai külpolitika sorsa valójában a kongresszus kezében van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.