BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megrohamoztak a devizahitelesek egy bankot

A Kúria épülete elől több száz tüntető indult el a budapesti utcákon sípolva, kiabálva, hogy a devizahitelek ellen tiltakozzon. Egy embert őrizetbe vettek, néhányan dulakodtak is a rendőrökkel, akik sorfallal védik az egyik nagykörúti bankfiókot – írja az Origo.

Vonulni kezdtek Budapest utcáin azok a tüntetők, akik délelőtt a Kúria épületénél várták a devizahitelper ítéletét. Miután a Kúria elnapolta a döntést, az Origo helyszínen lévő tudósítója szerint 200-300 fős csoport indult el, hogy a bíróságtól a Képviselői Irodaházhoz vonuljon. Előtte azonban a tesznek egy kört a városban az Oktogon és a Blaha Lujza tér érintésével, és onnan fordulnak majd vissza a Képviselői Irodaházhoz.

A tömeg teljesen elfoglalta a budapesti Erzsébet körút egyik oldalát, és sípolva, kiabálva vonult a városban. A tüntetést a Koppány Csoport szervezte, amely korábban is szervezkedett a devizahitelesek nevében a bankok ellen. A vonuló embereknél lévő transzparenseken többek között az olvasható, hogy "a haza nem eladó", egy tüntető pedig egy akasztófát visz magával, amelyre egy bábu van felkötve, rajta felira: "Hazaáruló vagyok".

Az Oktogonnál kisebb dulakodás is kialakult a rendőrökkel, amikor azok őrizetbe vettek egy tüntetőt. A férfitudósítónk szerint megpróbált vörös festékkel megrongálni az Erste Bank téren található bankfiókját, és ezért vitték el. 

Mikor a tüntetőt a rendőrök egy furgonba tuszkolták, 5-6 tüntető ellenszegült, és megpróbálta kiszabadítani az őrizetbe vett férfit. A rendőröket láthatóan váratlanul érte a tüntetés, nem számítottak ilyen nagy megmozdulásra.

A Dob utca és a körút sarkán a tüntetők megpróbáltak megrohamozni egy OTP-fiókot is - jelentette az Origo munkatársa a helyszínről. A tömegnek végül a rendőrök állták útját, akik sorfalat vontak a bankfiók köré.

A hvg.hu tudósítása szerint a tüntetők az incidens után tovább vonultak a Király utcán a Deák tér irányába, egy ideig kettéváltak, egy csoport a Blaha Lujza tér felé ment rendőri kísérettel. A céljuk a Képviselői Irodaház lehet.

A tüntetők - fogyatkozó számban - később a Belváros több pontján feltűntek bankfiókoknál demonstrálva: megjelentek a CIB, az FHB és a Raiffeisen egyes fiókjai előtt is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.