BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötmilliárd forintba kerülne az állami légiflotta

Értékesítés A honvédelmi tárca megszabadulna 30 ezer gépkarabélytól, valamint 1,4 millió darab egyéb eszköztől is

Többek között 24 darab MiG-29-es vadászrepülőgépet tervez értékesíteni a Magyar Honvédség, amelyekhez 21 darab, hozzájuk rendszeresített RD-33 típusú tartalékhajtómű is jár – közölte egy írásbeli kérdésre a honvédelmi minisztert. Hende Csabát az MSZP-s Juhász Ferenc kérdezte a „Magyar Honvédség raktárkészletének értékesítéséről”. A tárcavezető leírta, hogy a (már korábban is értékesítésre szánt) szovjet gyártmányú gépekért a legalacsonyabb elfogadható összeg bruttó 9,8 milliárd forint. Legalább 45 millió forintot várnak el az 5 darab L-39ZO típusú kiképző repülőgép eladásából is.

A további tételeknél már nem határoztak meg minimálárat, az értékesítés pályáztatás útján valósulna meg, de ezeket még nem írták ki, vagy még nem valósultak meg. Így adnának el 104 darab T-72-es típusú közepes harckocsit is, melyek közül jelenleg 62 T-72-es nyilvános értékesítésének előkészítése folyik.

Kalocsán és Mezőfalván őrzött összesen 1,441 millió darab, 1,184 millió kilogramm súlyú ingóságot is kiárusít a honvédség. Hende ezek között ruházati anyagokat, humán, élelmezéstechnikai, műszaki-technikai, fegyverzettechnikai, páncélos- és gépjármű-technikai eszközöket sorolt fel, valamint vegyi hulladékot is. Eladnák a Kalocsán tárolt 11 különféle páncélos- és gépjármű -technikai eszközt is, ezek között harckocsi-vontatók és teherautók vannak. Jelentős tétel a Tápiószecsőn tárolt 30 ezer darab 7,62 milliméteres AK63C típusú gépkarabély.

A honvédség a rendszerváltás óta többször is értékesítette eszközeit. A már hadrendből kivont készletetekből, az inkurrenciából a lakosság is vásárolhatott például álcázóhálót, bakancsot, mozgókonyhát, aknász naszádot, legénységi téli alsót, még egy állami military shopot is nyitottak. A honvédelmi tárca megválna egyes vagyonkezelésében lévő, feleslegessé vált ingatlanjaitól (laktanya, üdülő, iroda) is.

Külföldre az előző kormányzat például 120 darab működőképes BMP-1-et (úszóképes gyalogsági harcjármű) adott el például Csehországba, Ukrajnába, Grúziába, Afganisztánba mintegy 3 millió forintos darabáron. Az afgán kormányerőhöz amerikai közvetítéssel magyarországi fegyverzet. A jelenlegi kabinet ősszel cáfolta azt az orosz értesülést, mely szerint Szíriába adtak volna el török közvetítéssel automata fegyvereket, robbanóeszközöket. Hende lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy a 30–40 éve gyártott honvédségi eszközök tíz év múlva tönkremennek, ezért újrafegyverkezésre van szükség.

A miniszter a héten a nemzetbiztonsági bizottság ülésén az ötmilliárd forintra tervezett állami légszállító repülőgépek beszerzésről azt mondta, hogy a tervezett három repülő nemcsak honvédségi, hanem állami feladatok ellátását is szolgálná. Korábban a Malév „finyássága” miatt négy év alatt 5,2 milliárd forintot fizettek ki más cégek charterjárataira a katonák missziós utaztatására. A tárcavezető szerint az új, polgári, katasztrófavédelmi feladatokhoz szükséges helikopterek 10 milliárd forintba kerülnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.