BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pintér félmilliárdos jövedelme mellé zsebpénznyi fizetést kapott

Kormánytagok A kabinetben Illés Zoltán államtitkár kapta a legnagyobb éves fizetést, 36,1 millió forintot – Orbán Viktornak évi 18,8 milliós jövedelme volt.

Pintér Sándor szinte zsebpénzként viheti haza belügyminiszterként keresett bruttó 16,2 millió forintját – derül ki a kormany.hu oldalon, ahová a kormánytagok 2012. évi SZJA bevallásából származó nyilvános adatokat tették közzé. A belügyminiszter ugyanis fizetése mellett még 503 millió forintos, adózás előtti jövedelemre tett szert (80,5 millió forintot adózott ebből), főként volt cégei értékesítésiből. A miniszteri jövedelme, egyébként a legkisebb volt a tárcavezetők között. Utána a nemzeti fejlesztési miniszter, Német Lászlóné kapta a legkisebb összeget, mint tárcavezető, bruttó 16,5 milliót.

A tárcavezetők közül egyébként más nem jelezte, hogy fizetésén kívül lett volna még más jövedelme 2012-ben. Orbán Viktor 18,8 millió forintot kapott összesen 2012-ben kormányfőként. A több gyermekes miniszterelnök nem élt az adókedvezmény lehetőségével.
Helyettese Semjén Zsolt főnökénél is többet keresett 19,7 millió forinttal. A Kormányzati Információs Központ tájékoztatása szerint Semjén három kiskorú gyermeke után járó kedvezménnyel csökkentett adó összege, melyet befizetett: 2,3 millió forint. Az adóalapnak az a része, amely után a kedvezményt igénybe vette pedig 4,95 millió forint.

A családi adókedvezménnyel a 18,8 millió forintot kapó Varga Mihály is élt a Napi Gazdaság szerint, így személyi-jövedelem adóját közel 10 százalékra tudta csökkenteni 16 százalék helyett.

A másik miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Navracsics Tibor 19,3 millió forintos bruttó jövedelmet vallott be, amit 120 ezer forint − vélhetően nyugdíj-előtakarékossági − adókedvezménnyel tudott csökkenteni. A vidékfejlesztési miniszter, Fazekas Sándor 19,8 milliós éves fizetésének adóalapját 375 ezer forinttal tudta csökkenteni.
A miniszterek közül Hende Csaba honvédelmi miniszter évi 19,8 millióra, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter 18,2 millióra (750 ezer forint adókedvezménye volt), Martonyi János külügyminiszter 18 millióra tett szert 2012-ben.

A kormány tagjai közül igen kiemelkedő volt Lázár János 22,7 millió forintos fizetése. A miniszterelnökséget vezető államtitkár még feltüntetett 1,99 millió forintos különjövedelmet is. Más államtitkárok is többet kereshettek a tárcavezetőknél. A kormánytagok közül a legmagasabb fizetése, a környezetvédelemért felelős államtitkár, Illés Zoltán kapta, 36,1 millió forintot. Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai és Vargha Tamás honvédelmi államtitkár is több mint 24 millió forintot keresett 2012-ben. A legkevesebbet, az Emmi államtitkára, Doncsev András kapta, 5,7 milliót, de elért 1,5 millió forint adókedvezményt.

A 17, 8 millió forintot kereső Soltész Miklós, a szociális és családügyért felelős államtitkár igen jelentős összeggel, 6,3 millióval, az infokommunikációért felelős államtitkár, a 13,7 millió forintos jövedelmű Vályi-Nagy Vilmos 7,4 millióval tudta csökkenteni adóalapját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.