BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lapkiadók szerint alkotmányellenes az időjárásadó

A lapkiadók egyesülete szerint alkotmányellenes a tervezett meteorológiai szolgáltatási díj, ami nem más, mint egy médiára kivetett különadó.

Egy törvénytervezet szerint júliustól meteorológiai szolgáltatási díj címen a médiaszolgáltatók éves reklámbevételek fél százalékát vonná el a kormány. A nagy magyarországi kiadóházakat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete tiltakozást fogalmazott meg a közigazgatási egyeztetés alatt álló rendelkező törvénytervezet médiára vonatkozó részei ellen és határozottan kéri a kormányt, hogy a tervezetet ebben a formájában ne támogassa.

A meteorológiai törvény tervezete szerint egyes televíziók, valamint az összes internetes sajtótermék és hírportál éves reklámbevétele 0.5 százalékának megfelelő díjat lenne köteles fizetni az OMSZ-nek meteorológiai szolgáltatási díj címén. A díjfizetési kötelezettség független lenne attól, hogy egy adott médium közöl-e időjárás-jelentést.

A lapkiadók egységes álláspontja, hogy a tervezetben szereplő meteorológiai szolgáltatási díj nem más, mint egy ágazati különadó, mely a válság sújtotta magyar médiapiac nagyobb részét az ellehetetlenüléssel fenyegeti, és az újabb adók bevezetésével munkahelyek kerülnek veszélybe.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat állami intézmény, amennyiben a szolgáltatásait egy másik gazdálkodó szervezet igénybe kívánja venni, úgy szerződést köt vele. Mind a jelenleg hatályos, mind a jövő évben hatályba lépő polgári törvénykönyv rögzíti és védi a szerződéses szabadságot. Ennél fogva a tervezet egyrészt sérti a szerződéskötési szabadságot, másrészt egy olyan szolgáltatásért, amit egy szuverén fél nem kíván igénybe venni, nem kötelezhető díj fizetésére – folytatódik a lakiadók közleménye.

Ugyancsak sérti a polgári törvénykönyv üzleti titokra vonatkozó rendelkezéseit a tervezet, amikor a médiaszolgáltatót arra kötelezné, hogy adja ki egy harmadik személy számára az üzleti titkot képező szenzitív adatait.

A tervezet jelen formájában rendkívül elnagyolt a tekintetben is, hogy a kivetett adó alapját tekintve nem veszi figyelembe az ágazat sajátosságait, és az érintettek számára félreértelmezésre ad lehetőséget.
„Továbbá álláspontunk szerint – írja az MLE –, a tervezet rendelkezései nyomán sérülnek az alkotmányos szólás- és véleménynyilvánítási szabadság jogok is: a tervezet megtiltja valamennyi médium számára a folyamatban lévő, vagy a már bekövetkezett veszélyes időjárási jelenségek vonatkozásában a tudósítást, amennyiben azt nem az állami Országos Meteorológiai Szolgálat adta ki. Felmerül továbbá a médiaalkotmányban rögzített sokoldalú tájékoztatás követelményének a megsértése is, a tervezet rendelkezései szerint a nézők, olvasók, hallgatók kizárólag egyetlen, monopol forrásból tájékozódhatnak, az egyéb forrásból származó időjárásra vonatkozó információk közlése ugyanis a tervezet szerint tilos. Ebből fakadóan az európai jog vonatkozásában felmerül az áruk és szolgáltatások szabad áramlása alapelvének a sérelme is azáltal, hogy törvény erejénél fogva kizárja a piacról a többi szereplőt.”

Az MLE  szerint a tervezet sérti a versenysemlegességet is, amikor az állami tulajdonú szereplőt ilyen mértékű előnyben részesíti az ágazat versenyszférában működő szereplőivel szemben.

A kiadók felhívják a jogalkotó figyelmét, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, és ez a jog egyben magában foglalja az információk megismerésének jogát és szabadságát is országhatárokra tekintet nélkül. Így a közvélemény alapos tájékoztatásához nem elégséges egy kizárólagos szervezet közlésére alapozni a pontos hiteles tájékoztatást.

Az állami tulajdonú Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásait az egész ország igénybe veszi (MÁV, VOLÁN, BKV, az ipar, a mezőgazdaság, a turizmus stb.), ezért a tervezet médiaszolgáltatások meteorológiai szolgáltatási díjára vonatkozó rendelkezései diszkriminatív módon sújtják a kommunikációs iparágat, úgy, hogy az iparágnak külön gazdasági előnye nem származik ezen társadalmilag szükséges információk közzétételéből.

Az MLE eljuttatta véleményét a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságához, a  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium részére.

VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.