BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adócsalás: nyomoznak a volt görög pénzügyminiszter ellen

Görög parlamenti képviselők inditványára bűnügyi vizsgálat indul Jorgosz Papakonsztantinu volt pénzügyminiszter ellen - jelenti a BBC News.

Az a vád ellene, hogy meghamisította feltételezett görög adócsalók listáját. A listán három rokona is szerepelt, akiknek a nevét azonban kihúzták.

A volt pénzügyminiszter tagadta, hogy köze lenne a hamisításhoz.  Az úgynevezett "Lagarde-listán" több mint kétezer olyan görög neve szerepel, akiknek folyószámlájuk volt svájci bankoknál, és akik vélhetően nem fizettek adót a jövedelmük után.  A listát 2010-ben Christine Lagarde akkori francia pénzügyminiszter bocsájtotta a görög kormány rendelkezésére, aki jelenleg az IMF főnöke. Ám az akkori Paszok kormány nem intézkedett és később azt állította, hogy a lista elveszett.

A bűnügyi vizsgálatról szóló  görög parlamenti vita viharos volt és csaknem 16 óráig tartott - írja a Süddeutsche Zeitung pénteki számában. Amennyiben megszüntetik a volt miniszter immunitását, különbíróság döntene arról, vajon bűnös-e. Elitélése esetén akár 20 évig tartó börtönbüntetés veszélye is fenyegeti őt - hangoztatták jogászok Athénben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.