BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai és Medgyessy is kapott diplomata útlevelet 2010 után, nem csak Kóka

Bajnai Gordon és Medgyessy Péter volt kormányfőknek is volt diplomata útlevele a kormányváltást követően – közölte a parlament honlapján a külügyminiszter.

Martonyi Jánost a jobbikos Szilágyi György kérdezte Kóka János ügye kapcsán, hogy 2010. június 1-jét követően az előző kabinet tagjaiból ki kapott még diplomata útlevelet. A tárcavezető leírta, hogy a korábbi kabinetek és a 2006-2010-es parlamenti ciklus tagjai jogviszonyuk lejárta után leadták diplomata útleveleiket.

A két korábbi kormányfőn, Medgyessy Péteren és Bajnai Gordonon kívül 2010. június 1-je után más jogosultság alapján az említett okmányt még négy rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, így Somogyi Ferenc (Washington), Vastagh Pál (Ottawa), Balázs Péter, valamint Juhász Endre (az Európai Bíróság bírája) kapta meg. Somogyi külügyminiszter (2004-2006), külügyi államtitkár, uniós főtárgyaló, Vastagh igazságügy miniszter volt (1994-98), majd Gyurcsány Ferenc közjogi és jogharmonizációs tanácsadó testületének elnöke lett. Balázs is volt külügyminiszter (2009-10), biztos volt az Európai Bizottságban. Juhász az európai integrációs ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt (2003-2004).

Korábban az LMP-s Schiffer András és Ertsey Katalin is érdeklődött arról, hogy hogyan kaphatott Kóka János diplomatat útlevelet. Martonyi közölte, hogy az okmányok kiállítását Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kérte levélben a delegációk tagjaként való utazás megkönnyítése céljából (Szaúd-Arábiába és Japánba), a javaslattételnek pedig jogalapja volt. Az útlevél kiadását Martonyi engedélyezte. A volt SZDSZ-es gazdasági miniszternek 2013. március 7-től kiállított útlevele 2014. november 30.-ig érvényes.

Szilágyi szerint semmilyen jogszabály nem teremti meg a hatáskörét túllépő Szijjártónak, hogy ilyen okiratok kiállítását kezdeményezze, csak meghatározhatja a kormányfő külföldi útjaira utazó üzleti delegáció összetételét. Sérelmezte, hogy alanyi jogon nem járhat diplomata útlevél, csak az utazás időpontjára indokolt esetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.