BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bukarest saját sikereként ünnepli a schengeni vízumkötelezettség feloldását

A bukaresti kormány saját sikerének is tartja, hogy az Európai Unió hétfői hatállyal feloldotta a vízumkötelezettséget azokkal a moldovai állampolgárokkal szemben, akik három hónapnál rövidebb időre szeretnének beutazni a schengeni övezetbe - derült ki Victor Ponta miniszterelnök és Titus Corlatean külügyminiszter állásfoglalásából.

Ünnepi hangú üzenetében Ponta rámutatott: a Moldovai Köztársaság a Keleti Partnerség első országa, amely élvezheti az európai mozgásszabadságot, és ez jó hír azoknak, akik hisznek Moldova európaiságában. Ponta emlékeztetett rá: a döntést José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke novemberben jelentette be, amikor Iurie Leanca moldovai kormányfő a román miniszterelnökkel együtt tett látogatást Brüsszelben.

A vízumkényszer feloldása alkalmából Titus Corlatean román külügyminiszter sajtónyilatkozatban üdvözölte Moldova "visszatérését Európába". Hétfőtől a biometrikus útlevéllel rendelkező moldovai állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be három hónapnál rövidebb időre - Nagy Britannia és Írország kivételével - az Európai Unió országaiba, valamint azokba a nem EU-államokba (Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein), amelyek tagjai a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek.

Moldovában két és félmillió állampolgárnak van útlevele, közülük 750 ezer rendelkezik biometrikus úti okmánnyal. A moldovai állampolgárok 39 euróért (12 ezer forint), 30 napos várakozási idővel válthatják ki a - személyazonosító adataikat mikrocsipen is tároló - biometrikus útlevelet. A vízumkényszer feloldása nem biztosít munkavállalási lehetőséget számukra az Európai Unióban.

Chisisnau már 2010-ben megkezdte a tárgyalásokat az EU-val polgárai utazási szabadságának biztosításáról, de a vízumkötelezettség feloldásáról szóló elvi döntés csak akkor született meg, amikor 2013 novemberében eldőlt, hogy a Viktor Janukovics vezette Ukrajna nem ír alá társulási egyezményt az Unióval.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.