BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még Gyurcsány is népszerűbb Matolcsynál és Hoffmannál

Mind a Fidesz, mind az MSZP támogatottsága emelkedett az elmúlt időszakban, miközben az Együtt 2014 Mozgalom nem tudta megőrizni a megalakulásakor mutatott jelentős vonzerejét - írta a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a legfrissebb elemzésében, amelyet a HVG is közölt.

A január közepén készült, szerdán a cég honlapján közzétett felmérés szerint elsősorban a két nagy párt erőviszonyaiban észlelhető változás: a Fidesz és az MSZP is fokozatosan távolodik az októberi mélyponttól. A teljes népesség körében a Fidesz októberben 22 százalékon állt, most 27 százalékos a támogatottsága, az MSZP-t pedig októberben 10 százalék, most 16 százalék választaná.

Csak Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választva a szavazók 34 százaléka a jelenlegi kormányfőt, 32 százaléka pedig elődjét tartja alkalmasabbnak.

Az ország legnépszerűbb politikusa változatlanul Áder János, az elnök népszerűsége már az 50 százalékot közelíti. Ez önmagában nem meglepetés, 1990 óta szinte mindig a köztársasági elnök volt a legkedveltebb, egyedül Schmitt Pál törte ezt meg. A három legnépszerűbb vezető mind fideszes, Áder mellett Varga Mihály és Pokorni Zoltán áll a képzeletbeli dobogón. A legnagyobb mértékben, 3-3 százalékponttal Áder, valamint Szijjártó Péter és Schiffer András LMP-frakcióvezető népszerűsége nőtt.

A leginkább elutasított politikus Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár már eddig is az utolsó előtti helyen állt, egyedül Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert megelőzve, ám feltehetően a diáktüntetések és az oktatásügy körüli káosz miatt 5 százalékpontot is vesztett, így a lakosságnak már csak 13 százaléka támogatja őt. A lista három utolsó helyét Hoffmann, valamint két miniszter foglalja el: Pintér Sándor népszerűségi mutatója 18 százalékos, míg Matolcsy 16 százalékon áll. Így Gyurcsány Ferenc hosszú idő után nincs a három legelutasítottabb politikus közt - igaz, a volt miniszterelnök népszerűsége még így is csak 19 százalékos.

A Medián szerint a tavaly júniusi mélypont óta (13 százalék) valamelyest enyhült a lakosság pesszimizmusa, jelenleg a válaszadók 22 százaléka érzi úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok. Az elmúlt három hónapban kissé javult a kormány teljesítményének megítélése is - az elégedettség mutatója jelenleg 33 pontot tesz ki a százfokú skálán -, de az elmúlt egy évet áttekintve inkább stagnálás a jellemző. 

Mindent egybevetve a lakosság csaknem háromnegyede (73 százalék, ezen belül a fideszesek 18 százaléka) inkább negatívan ítéli meg a kabinet eddigi munkáját - írta a közvélemény-kutató.

A felmérést január 11. és 15. között készítették az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott ezer felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően plusz/mínusz 3-5 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.