BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fazonírozott reklámadó

Az utolsó nyári ülésnapon tovább fazonírozták a reklámadóról szóló törvényt, amelynek értékhatára 25 ezerről 2,5 millióra emelkedett

Csak akkor csökkenthető az idei reklámadó-alap, ha az adóalany 2013-as üzleti évének adózás előtti eredménye nulla vagy negatív – döntött múlt pénteken az Országgyűlés. A fideszes L. Simon László elfogadott indítványa a már június 11-én elfogadott törvényt módosította. Ezek alapján a társasági adóban, a személyi jövedelemadóban elszámolt elhatárolt veszteségnek az az összeg számít, amellyel az adóalany a reklámadóalapját csökkentette, azaz két adóban egyidejűleg ugyanazzal a tétellel nem lehet csökkenteni az adóalapot. Az adó alapja a reklámközzététel havi összesített ellenértékének 2,5 millió forintot meghaladó része (a korábbi tervezetben még 25 ezer forint volt, de a törvényhozási bizottság a kkv-k érdekében ezt módosította), az adó mértéke 20 százalék. Az adót magánszemélyeknek nem kell megfizetni.

Pontosították a nettó árbevétel fogalmát is, hogy valamennyi, Magyarországon reklámot közzétevő esetében egyértelműen értelmezhető legyen az adóalap.

A parlamenti vitában több ellenzéki képviselő is politikailag motivált, az RTL Klub és a sajtószabadság ellen irányuló jogalkotásnak tartotta az előterjesztést. L. Simon erre közölte, hogy a javaslatában nincs benne az RTL szó. A sajtószabadság elleni vádra korábban azt mondta, ahhoz semmi köze annak, ha egy jelentős bevételre szert tevő médiavállalat a korábbi évek számviteli trükkjeivel felhalmozott elhatárolt veszteségével csökkenti adófizetési kötelezettség, „ha tetszik, kiszervezi az országból a jövedelmet".

Az RTL Klub gazdasági igazgatóságának elnöke, Andreas Rudas a Forbesnak azt nyilatkozta, hogy számos példa volt már arra, hogy az Orbán-kormánynak vissza kellett vonnia döntéseit. Ilyen lesz szerinte az abszurd és káros reklámadó is, mivel az unióban ilyen nem létezik.

A parlament döntésével bevezetik a felsőoktatásban a gazdasági irányítást végző kancellári rendszert. Kibővítették a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságot a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy-egy delegáltjával. Önállóvá válik szeptembertől a Testnevelési Egyetem a Semmelweis Egyetemből kiválva és állami fenntartásba kerül a Pető Intézet. Egy módosítással sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése „a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül" (lex Mocsaiként emlegették), míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek.

Módosították a lakáscélú támogatói adómentesség vonatkozó feltételeket is. Lakáscélú hitelt nemcsak hitelintézetek, hanem pénzügyi vállalkozások is folyósítottak, illetve folyósítanak. Ezért az egyenlő helyzetben lévő hiteladósok egyenlő elbánásban történő részesítése érdekében indokolt, hogy a nem hitelintézet által folyósított hitelek visszafizetéséhez, törlesztéséhez adott munkáltatói támogatás is adómentes legyen.

Döntöttek a jegybank szanálási terveiről

A parlament döntése alapján a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) minden jelentős hitelintézetre és befektetési vállalkozásra egyedi- és csoport szintű szanálási tervet kell készítenie. Egy bank akkor számít fizetésképtelennek, ha a vagyona nem elég az ismert követelések kifizetésére, vagy 12 hónapon belül ez bekövetkezhet, és emiatt a tevékenységi engedélye visszavonásának lenne helye. Mielőtt az MNB elrendelné a szanálást (melyet egy szakmai kollégium végez el), független értékelővel kell megvizsgáltatnia a bank eszközeinek és forrásainak az értékét. A kinevezett biztossal történő szanálás során a MNB értékesítheti a bank vagyonának egy részét.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.