BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét év után bővülhet újra az EU - Decemberben írják alá a szerződést

Eldőlt: december 19-én írják alá Horvátország hivatalos csatlakozási kérelmét Varsóban, az Európai Unió elnöki tisztségét jelenleg betöltő Lengyelország fővárosában.

Horvátország június 30-án fejezte be a hat éve tartó csatlakozási tárgyalássorozatát az EU-val, és várhatóan 2013 július 1-ével válhat az Unió 28. tagjává - a volt jugoszláv tagországok közül másodikként, Szlovénia 2004-es csatlakozása után.

A belépési szerződés első változatát a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk nyújtotta át horvát partnerének szeptember 17-én, az országban tett látogatása során.

Lengyelország számára, aki ebben a félévben tölti be az Unió elnökének soros tisztjét, különösen nagy jelentőségű, hogy épp az ő égisze alatt írják alá a szerződést, ugyanis az ország régóta hű támogatója a volt vasfüggöny mögötti országok csatlakozásának.

Csütörtökön és pénteken egyébként Varsóban tartják az Unió Keleti Partnerség elnevezésű csúcstalálkozóját, melyet 2009-ben hívtak életre, hogy szorosabbra fűzzék a gazdasági és politikai szálakat a volt szovjet tagköztársaságokkal: Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldáviával, Örményországgal és Ukrajnával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.