BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az IMF, de nem a hiteltárgyalások miatt

Küldöttség Az elemzők már nem számítanak megállapodásra, hanem inkább kötvénykibocsátásra

Ma érkezik Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, de a delegáció nem a hiteltárgyalások miatt jön Budapestre. A magyar kormány képviselőivel egyrészt a megbeszéléseken a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit fogják átnézni. Másfelől mindkét fél bemutatja, hogyan értékeli a magyarországi reálgazdaság teljesítményét, a költségvetési folyamatokat. Ahogyan azt az IMF budapesti irodájának vezetője, Iryna Ivaschenko korábban jelezte, január 16. és 28. között a szervezet Magyarországról szóló országjelentésének előkészítése, illetve a 2008-as hitelprogram utólagos ellenőrzése miatt lesznek Budapesten.

A magyar kormány helyesen járt el az utóbbi több mint egy évben akkor, amikor egyes kérdésekben ragaszkodott álláspontjához az egyeztetések során – mondta a hétvégén Varga Mihály. Az IMF-fel való tárgyalásokért felelős miniszter kiemelte, Magyarország az utóbbi hónapokban megállapodás nélkül is működőképes tudott maradni. Úgy vélte, a GDP-arányos hiány 3 százalék alá kerülése, az államadósság, a kamatszint és a kockázati prémiumok csökkenése olyan, az unió által is elismert eredmények, amelyek mind a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét jelzik. Varga korábban azt hangsúlyozta: Magyarországnak nincs szüksége pénzlehívásra, csak biztonsági hálóra, mivel a magyar állampapírok 2013 első felében valószínűleg biztonságosan eladhatóak lesznek és a devizatartalékok magas szintje is finanszírozási biztonságot nyújt. A kormány által kezdeményezett nemzetközi kötvénypiaci befektetői találkozók arra vallanak, hogy legalábbis rövid távon, a kibocsátás előtt már nem valószínű új IMF/EU-megállapodás – vélekedtek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. bejelentése után londoni elemzők.

Roubini visszaszólt

A forint gyengülésért Magyarországra hárította a felelősséget a Roubini Global Economics (RGE) a Wall Street Journalban. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn a spekulánsok támadásának tulajdonította a forint gyengülését, annak, hogy Nouriel Roubini tanácsa alapján shortolni kell a forintot addig, amíg a kormány alá nem írja az IMF-megállapodást. Az RGE szerint az NGM forintra kiadott eladási ajánlásukat pécézte ki, de a gyengülésért Matolcsy György a felelős, mivel hibának tartotta erősen tartani a forintot 2002–2010 között.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.