BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Június 6-án mutathatja be Orbán Viktor a kormánytagokat

Struktúra A Miniszterelnökségből minisztérium lesz, amely az összkormányzati koordinációért, illetve az európai uniós források felosztásáért felel – közölte tegnap Lázár János a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában. A Miniszterelnökséget korábban államtitkárként vezető politikus elmondta: az előző ciklus 8 minisztériumához képest így 9 tárca lesz. A 8 szakpolitikai tárca a következő: Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A korábbi közigazgatási és igazságügyi tárca szétvált. A közigazgatás a Miniszterelnökséghez fog tartozni, a végrehajtási rész, a belügyhöz. Az igazságügy önállósul. A földművelésügyi tárca a vidékfejlesztési utóda lesz. Lázár szerint klasszikus értelemben vett igazságügy-, honvédelmi, valamint földművelésügyi tárca jön létre.

A Külügyminisztériumhoz csatolják a külgazdasági területet. A parlamentben az utóbbi területet államtitkárként, a Miniszterelnökségen belül felügyelő Szijjártó Péter érvelt a változás mellett (értesülések szerint Navracsics Tibor vagy ő lehet a külügyminiszter). Az Emmiről Lázár közölte: dilemma volt, hogy túl sok területet ölel fel, de az országnak a legnagyobb versenyképességi előnye az ember, így a vele foglalkozó összes területet egy minisztériumban kell összehangolni. Az ellenzékiek az önálló oktatási, egészségügyi, környezetvédelmi tárcák mellett érveltek.

Az indítvány június 6-án léphet hatályba, ezen a napon mutatná be Orbán Viktor az új kormányának tagjait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.