BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Seszták Miklós lett Orbán Viktor meglepetésembere

Megnevezte tíz miniszterjelöltjét Orbán Viktor. A kilenc minisztérium mellett lesz egy tárca nélküli minisztere is korábbi helyettese, Semjén Zsolt személyébe

Orbán Viktor korábbi ígéretéhez híven megnevezte miniszterjelöltjeit, miután a miniszterelnök Kövér László házelnöknek levelet küldött a meghallgatásukkal kapcsolatban. „Túlzok egy kicsit, de észre sem fogják venni, hogy ez egy új kormány, s nem a régi” – mondta lapunknak a kormányfő az április 6-i országgyűlési választások másnapján a kormányalakítással kapcsolatban. A várható miniszterek személyében tényleg nincs nagy változás, a lista szerint Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándort belügyminiszternek, Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándort földművelésügyi miniszternek, Hende Csabát honvédelmi miniszternek, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihályt nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklóst nemzeti fejlesztési miniszternek, Lázár Jánost pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszternek javasolja kinevezni.

Így tulajdonképpen Pintér, Balog, Fazekas, Hende, Varga mind marad korábbi posztján. Navracsics is tárcavezető lesz, de a közigazgatási és igazságügyi tárca szétválasztása után a külgazdasággal összevont külügy élére kerül, miután az előző tárcavezető, Martonyi János már korábban jelezte, hogy nem folytatná munkáját. Az önállósult igazságügy élén (a szétválást Orbán a Brüsszel megvívandó csatározásokkal indokolta) van új név kabinetben, a volt párizsi nagykövet Trócsányi László személyében. A másik új ember, a KDNP-s Seszták Miklós, aki Németh Lászlónét követi a fejlesztési tárca élén. Orbán állítólag elégedetlen volt Némethné politikai teljesítményével, helyére Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét is vizionálták egyesek.

Korábban már ismert változás az is, hogy Lázár János már nem államtitkári rangban, hanem miniszterként fogja a kormányzati munkát koordináló Miniszterelnökséget vezetni. Ide kerül a közigazgatás és a vidékfejlesztés ügye is.

Korábban két miniszterelnök-helyettese is volt a kormányfőnek, Semjén és Navracsics személyében. Az még nem ismert, kiket neveznek ki esetleg újra erre a szerepkörbe. Nem ismert még az újra bevezetésre kerülő miniszterhelyettesi poszt birtokosának személye sem, az államtitkárok megnevezése a tárcáknál június 15-ig fog megtörténni.

Orbán arra kérte Kövért, hogy a miniszterjelölteket – akiket a miniszterelnök javaslatára az államfő nevez ki tárcavezetőknek – a feladatkörük szerint hatáskörrel rendelkező parlamenti bizottságok meghallgassák a kinevezésük előtt. A meghallgatások már hétfőn elkezdődnek, a tárcavezetők június 6-án tehetnek esküt.

Seszták, a nem várt befutó

A negyvenhat éves KDNP-s Seszták Miklós az előző ciklusban a gazdasági bizottság tagja volt a parlamentben. Elnöke volt a közbeszerzési albizottságnak, tagja volt az informatikai albizottságnak, a fogyasztóvédelmi bizottságnak, valamint az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságnak is. Idén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3. választókerületéből (Kisvárda) került a parlamentbe, 2010-től képviselő. Az Origo arra emlékeztetett: tavaly az ellenzék azzal támadta, hogy olyan céggel állt kapcsolatban, amelynek az érdekeltségébe tartozó társaságok több milliárd forintot nyertek az NFÜ egyik informatikai pályázatán. 2013-as vagyonnyilatkozata alapján közel 200 milliós megtakarítása volt, 10 milliós adóssággal, 3 kisvárdai, 2 budapesti ingatlannal, közel bruttó 30 milliós évi ügyvédi jövedelemmel.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.