BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétségbeesett lépésekkel próbálkozik az egyiptomi rezsim

Legalább négy halottja és száznál s több halottja van a kedd este kitört egyiptomi zavargásoknak, amelyek a tunéziai forradalomhoz hasonlóan egyszerű utcai tüntetésekkel kezdődtek.

Már négyre emelkedett a kedd este Karióban kitört utaci harcok áldozatainak száma Egyiptomban, a zavargásokban három tüntető és egy rendőr vesztette életét. Az év eleji tunéziai forradalomhoz hasonlóan, az interneten szervezett utcai demonstációból "kinőtt" egyiptomi tüntetés-sorozat kedd éjjel már az ország más városaira is átterjedt, többek közt Szuezből és Asszuánból is jelentettek megmozdulásokat. Az AP hírügynökség jelentése szerint a rendőrök Szuezben a tüntetők közé lőttek.

Az egyiptomi rezsim kétségbeesett lépésekkel igyekszik elejét venni a további megmozdulásoknak: Az egyiptomi belügyminiszter szerdán betiltott minden újabb tüntetést az országban azt követően, hogy előző nap a rendszerellenes megmozdulásokban több ezren vettek részt.

Mivel a tunéziai tüntetésekhez hasonlóan az egyiptomi megmozdulások is internetes közösségi oldalakon, a Facebookon és a Twitteren szerveződtek, a mikroblog-szolgáltatásokat nyújtó twitter.com oldalt a hatóságok kedd óta blokkolják, az elérhetetlenné vált az egész országban.

Az Egyiptomban turistáskodó magyarok úgy látják, nincsenek veszélyben. Egyiptomban 250-300 magyar él és dolgozik főként üdülőövezetekben. A nagykövet, Kveck Péter nem tud arról, hogy bárki közülük bajba került volna. Az Egyiptomba látogató magyar turistáknak a 95 százaléka üdülőhelyekre utazik, nagyon kevesen mennek Kairóba vagy más városokba. Az üdülőhelyeken nincsenek zavargások. A nagykövet azt javasolja, hogy az Egyiptomban üdülő vagy oda készülő turisták kerüljék el a tüntetések helyszínét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.