BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemondott a bolgár kormány a rezsiárak miatti tiltakozások hatására

A bolgár kormány szerdán lemondott, miután országos tiltakozások zajlottak le a magas áramárak ellen.

Boiko Boriszov miniszterelnök azzal próbálta lecsillapítani a tüntetőket, hogy menesztette a pénzügyminiszterét és megígérte, hogy csökkenti az energiaárakat és megbünteti a külföldi tulajdonban lévő vállalatokat. Ám ezek az intézkedések nem mérsékelték az elégedetlenséget, és a tiltakozások kedden folytatódtak.

A brit hirügynökség megjegyezte, hogy Bulgáriában sokan mélységesen elégedetlenek a magas energiaárak, az energiamonopóliumok, az alacsony életszinvonal és a korrupció miatt. Kedden este 25 személyt vittek kórházba, miután a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. "Nem veszek részt egy olyan kormányban, amely alatt a rendőrség ütlegeli az embereket" - jelentette ki Boriszov, amint szerdán a parlamentben bejelentette a lemondását. A bolgár miniszterelnök azt azonban nem közölte, hogy előbbre hozzák-e a júliusra kiírt parlamenti választást. Hozzátette azonban, hogy nem vonják vissza a cseh CEZ áramelosztó cég engedélyét.

A friss közvélemény-kutatások mindenesetre azt mutatják, hogy a kormánypárt még így is két százalékponttal népszerűbb az ellenzéki szocialistáknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.