BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenkit megfigyelnek?

Kokainozással vádolt alpolgármester, korrupciógyanúba keveredett önkormányzat - mintha csak kémfilmekben lennénk, olyan volt a magyar politika az elmúlt napokban. Titkos hangfelvétel, rejtett kamerás videó, az étteremben a szomszéd asztalhoz leülő titokzatos nagydarab férfiak: régebben csak a pletykák szóltak arról, hogy mindez ugyanúgy szerves része a közéletnek, mint egy parlamenti ülés, ma már szinte tényként kezelik a megfigyeléseket.

A botránysorozat egy hete kezdődött, amikor megszellőztettek egy hangfelvételt, amely állítólag egy szombathelyi városi cég ügyintézői és egy helyi építési vállalkozó beszélgetését tartalmazta. A felvételen hallható hang azt magyarázta: az elnyert pályázatok összegének tíz százalékát kell visszaadni két fideszes önkormányzati képviselőnek. Az igazi bomba a vasi megyeszékhelyen mégis csak a napokban robbant: egy rejtett kamerás felvétel került fel az internetre, amelyen egy férfi, aki feltűnően hasonlít Lazáry Viktor alpolgármesterre, valamit épp felszív az orrába, úgy ahogy kokaint szoktak szívni.

És a különös kiszivárogtatásoknak még mindig nincs vége. „Ez már olyan kínos ügy, hogy Viktorral sem lehet megbeszélni” – hangzik el a felvételen, amelyen állítólag egy zuglói vállalkozó beszél arról Ferdinandy István alpolgármesternek: húsz százalékot kell visszaosztani az elnyert pályázatok után. Baján  még különösebb a helyzet: ott Zsigó Róbert polgármester a közgyűlésen arról beszélt, hogy az Együtt 2014 egyik aktivistája miről társalgott egy telefonbeszélgetésében az egyik helyi kávézóban. Az illető – Bogád Zoltán újságíró – azóta már feljelentést is tett, mint mondta, többször is megtörtént, hogy gyanús idegenek ültek le mellé.

A politikai vagy üzleti ellenfelek megfigyelése manapság egyáltalán nem bonyolult, úgy kiadni az információt, hogy ne derüljön ki, ki a kiszivárogtató, már annál nehezebb. Igaz, nem megoldhatatlan. Azt például, hogy az őszödi beszédet ki hozta nyilvánosságra, máig nem tudni. A legegyszerűbb technika szinte ingyen is van, csak be kell nyúlni a zsebbe: bőven elég titokban bekapcsolni a telefonon a felvételt, és már készülhet is a lejárató anyag.

Nem is véletlen, hogy sokan a leghúzósabb megbeszéléseik előtt megegyeznek a tárgyalópartnerekkel, hogy a telefonjaikat kikapcsolva hagyják az asztalon (mint a szombathelyi hangfelvételen is hallható). Sőt, néhány, a korrupciógyanús ügyekben gyakran felbukkanó szereplő állítólag előszeretettel tárgyal fürdőkben, ahol nem lehet a belső zsebben elrejtett diktafontól sem tartani. Hagyó Miklósról állította korábban az egyik tanú, hogy sokszor a Hévizi-tóban tárgyalt.

Elfogadott gyakorlat az is, hogy ha két ember igazán titkolózni akar, egy kimondott szó nélkül egyeztetnek, csupán kis cetliken tárgyalják meg a közös ügyeiket. Ahhoz, hogy erről bárki adatot szerezzen, már sokkal profibb megfigyelési technika szükséges. A magánnyomozók gyakran kapnak ilyen feladatokat - nem csak féltékeny házastársak figyeltetik meg a másikat, sokkal gyakoribb, hogy üzleti ellenfelek próbálkoznak megszerezni egymás titkait. A klasszikus trükk ilyenkor a takarítók közé beépíteni saját embert, aki este feltűnés nélkül mozoghat az üres irodában, nem is véletlen, hogy a legtöbben ilyen kiskapukat nem engednek már meg. Ahogy egyre gyakoribb az is, hogy a pártok legfontosabb, zárt körű ülései előtt az egész termet átalakítják, hogy mobilon ne lehessen hangot kiküldeni. Megfelelő technikák az információk gyűjtésére így is akadnak, de ezekért a profik már súlyos milliókat, vagy épp komoly párthűséget várnak el.

A legjobb védekezés a támadás
A gyanúba keveredettek reakciója a tagadás és a visszatámadás. Papcsák Ferenc zuglói polgármester mindenkit beperel, aki korrupcióval vádolja, Lazáry Viktor pedig a sajtó előtt végeztetett el drogtesztet. Az eredmény negatív, bár Zacher Gábor toxikológus nyilatkozatából, amelyet a Hír24-nek adott, kiderül, a gyorsteszt egyetlen hatóság előtt sem állna meg, a szervezetből gyorsan kiürül a kokain. De ugyanígy nem bizonyítanak semmit a felvételek. A jog nem tud mit kezdeni azzal, hogy a videón lévő férfi kire hasonlít, ahogy azzal sem, hogy ismeretlen hangok épp mit beszélnek valakiről, aki ott sincsen. A tét nem a bíróságon, hanem a szavazófülkékben nyerni: minden azon dől el, a választók melyik félnek hisznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.