BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Módosítások uniós kérésre

Elkezdődött a jegybanki függetlenség EU által kért megerősítése: a parlamentben az alkotmány és a jegybanktörvény erről szóló módosításairól folyt vita.

Az Európai Uniónak szólt több fontos ügy a parlament tegnapi ülésén: elkezdték az általános vitát a jegybank függetlenségét erősítő alkotmánymódosításról és ezzel összefügésben magáról a jegybanktörvény finomításáról is. Az unió által is megkövetelt hiánycélt pedig a fordított áfa bevezetéséről szóló törvénnyel próbálják részben biztosítani a honatyák, erről is tegnap vitáztak. Ez utóbbi jogszabályt egyébként a Széll Kálmán Terv 2.0 is nevesíti mint adóbevételeket erősítő tételt.

Ami a jegybankot illeti: a kormányzat múlt év végén mindenki meglepetésére nyújtott be egy módosítást az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez, mely elvi lehetőséget teremt a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) és a jegybank (MNB) összevonására. Az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított az unió, a kormány pedig változtatást ígért. Ez tegnap öltött jogi keretet: ezt a passzust kivennék az átmeneti rendelkezések közül. A jegybankkal nincs ugyan összefüggésben, de ugyanezzel a törvénymódosítással a többi átmeneti szabályt, például az MSZP diktatúráért viselt felelősségét kimondót vagy a bírósági-ügyészségi rendszer működését érdemben megváltoztatót ugyanakkor beemelnék az új alkotmányba. Ezzel ez lenne az alaptörvény első módosítása.

Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár expozéjában úgy fogalmazott: az MNB és a PSZÁF összevonása mellett és ellene is szóltak érvek, a kormány azonban „uniós aggodalmak miatt elállt ettől”. Rogán Antal, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy kezdettől fogva az a véleményük, hogy a jegybanknak függetlennek és erősnek kell lennie. Szerinte a korábbi törvénymódosítás megerősítette az MNB-t, amit az Európai Központi Bank (EKB) is elismert. Szerinte a kormány nem hátrált meg, nem mondott le semmiféle önállóságról, a jegybanki függetlenség pedig eddig sem sérült, inkább erősödött.

A jegybanktörvény szintén tegnap tárgyalt módosítása hatályon kívül helyezné azt a paragrafust, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, a kabinet képviselője pedig részt vehet a tanács ülésein. Megsemmisítenék azt is, hogy a Monetáris Tanács megszűnik az euró bevezetésekor. Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke egy módosító javaslatot is beadott mindehhez: a Monetáris Tanács tagjai felmentésének szabályait rendezné, a törvény indoklása szerint az EKB és az MNB javaslatainak megfelelően.

Az Európai Unió illetékesei korábban közölték: az ígéretek elegendők számukra, hogy elkezdődhessenek a hitelkeret-tárgyalások. Nem tudni, mi történik, ha az EKB további kifogásait – például a monetáristanács-tagok és alelnökök számát illetően – figyelmen kívül hagyja a kabinet.

Két ügyben végszavazott is az Országgyűlés: ezentúl a nemzetgazdasági tárca gyakorolhatja az Eximbank és a Mehib tulajdonosi jogait, és elfogadták azt az egyezményt, amely a Világbank-csoport tagjának, a Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökségnek jogot ad, hogy politikai kockázatok ellen biztosítást kínáljon.

Bizottsági igenek Balog Zoltánnak

Öt parlamenti bizottság hallgatta meg tegnap Balog Zoltán miniszterjelöltet, mind támogatta a jelölését. A Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztert váltó politikus, eddigi államtitkár egyebek mellett arról beszélt a meghallgatásokon, hogy a segély keretében is adandó Erzsébet utalvánnyal a gyermekeket védik, hogy ne lehessen elkölteni a pénzt alkoholra, cigarettára vagy nyereményjátékokra. Azt is mondta, hogy úgy látja, a mostani törvények adta lehetőségek igénybevételével nagyobb esélye van a mélyszegénységben élőknek a kitörésre.

A politikust már hétfőn is több bizottság meghallgatta, majd támogatta a jelölést. A parlament tegnap szavazott a minisztérium átnevezéséről, a jövő hétfőn felálló tárca neve Emberi Erőforrás Minisztérium. Balog Zoltán közölte: a minisztérium átnevezése nem okoz jelentős többletkiadásokat, a feliratok és a névjegykártyák cseréjét fokozatosan hajtják végre.

A politikust már hétfőn is több bizottság meghallgatta, majd támogatta a jelölést. A parlament tegnap szavazott a minisztérium átnevezéséről, a jövő hétfőn felálló tárca neve Emberi Erőforrás Minisztérium. Balog Zoltán közölte: a minisztérium átnevezése nem okoz jelentős többletkiadásokat, a feliratok és a névjegykártyák cseréjét fokozatosan hajtják végre.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.