BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mubarak lemondott, a hadsereg irányít

„Az ország nehéz helyzetében Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy lemond az elnöki tisztségről. A fegyveres erők vezetését bízta meg az ország ügyeinek intézésével” – mindössze ennyit közölt félperces televíziós beszédében Omar Szulejmán alelnök.

Korábban már annyit lehetett tudni, hogy a tüntetők által körülvett állami televízió épületébe egy magas rangú katonai vezető érkezett, hogy fontos bejelentéseket közöljenek.

„Egyiptom szabad” – kiabálta kirobbanó örömmel Egyiptomban több városában a már január 25. óta tüntető tömeg Hoszni Mubarak lemondásának hírére. Az alkotmány szerint, ha lemond az elnök, akkor a parlament elnöke irányítja átmenetileg az országot, és 60 napon belül ki kell írni az új választásokat.

„Ez életem legnagyszerűbb napja, az ország felszabadult az évtizedes elnyomásból” – mondta Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető az AP-nek, aki nagyszerű hatalomátadást vár. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője közölte, hogy az unió készen áll segíteni Egyiptomnak. Az egyiptomi elnök és családja tegnap Kairóból Sarm el-Sejkbe távozott, a rezidenciájába.

Egyiptomban több városában tegnap milliók mentek ki az utcára miután óriási csalódással fogadták, hogy Mubarak csütörtök esti televíziós beszédében nem mondott le. A televíziós beszéd előtt néhány órával korábban ugyan is az a hír terjedt el, hogy teljesül a január 25. óta tüntetők legfőbb követelése. Mubarak ekkor még csak annyit közölt, hogy alkotmányos lépésekkel átruházza államfői hatalmát Omar Szuleimán alelnökre, és nem távozik az országból. A kairói Tahrír téren hallgató tömeg a beszéd után az elégedetlensége jeléül a cipőit rázta, ami nagy sértésnek számít az arab világban.

Kairóban egyre nagyobb tömeg kezdett összegyűlni a páncélozott járművekkel védett elnöki palotánál, és az állami televízió épülete előtt is. El-Arishban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel egy rendőrörs ostromában, öten meghaltak, húszan megsebesültek.

Az egyiptomi hadsereg még Mubarak lemondása előtt megígérte, hogy szavatolja a hatalom békés átmenetét az országban. A hadvezetés a kormányellenes tüntetőknek azt ígérte, hogy az országban felfüggesztik a 30 éve érvényben lévő rendkívüli állapot hatályát, amint megszűnnek a mostani körülmények. A hadsereg egyben jelezte, azt akarja, hogy a tiltakozók vonuljanak vissza az utcákról. Azt ígérte továbbá, hogy szabad és tisztességes elnökválasztást tartanak az országban, módosítják az alkotmányt, megvédik a nemzetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.