BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navracsics odamondott Lázárnak - nem akar népszavazást az alkotmányról

A Figyelőnek adott interjúban elutasítja az alkotmányról rendezett népszavazást Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter, mivel az szerinte túlságosan összetett jogi szöveg ahhoz, hogy referendum döntsön róla.

Navracsics Tibor az új alkotmánnyal kapcsolatban a Figyelőnek elmondta: az új alaptörvénytől elsősorban a közjogi újrakezdést várja. Ebből a szempontból pedig fontosnak tartja a közpénzügyi fejezet megjelenését az alkotmányban – mondta a politikus.

A miniszter nem tartja alkalmas eszköznek a népszavazást arra, hogy bonyolult jogi szövegek tartalmáról döntsünk. Mint mondta, míg például a vizitdíj kérdése elintézhető volt egy igennel vagy nemmel, addig az alkotmány – emberi jogok felsorolásával, a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyának rendezésével, a nemzeti szimbólumok rendszerével és a közpénzügyi fejezettel – túlságosan összetett ehhez.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy meddig maradhat meghatározó a mostani kormányzati ciklusban az egyéni képviselői indítványokon alapuló törvényalkotás, a miniszter elmondta: egy ilyen nagy létszámú kormánypárti frakciónál szükségszerűnek tartja, hogy sok egyéni képviselői indítvány születik. Nem tartja viszont jónak, ha átfogó, kódexszerű jogszabályok is ilyen módon kerülnek a parlament elé. Hozzátette: ebben a tekintetben mindenképpen szükség van a frakcióvezetés részéről a nagyobb együttműködési készségre, és arra is, hogy nagyobb fegyelmet tartsanak a frakcióban.

Mint ismeretes, Lázár János 2010 novemberében egyéni képviselőként nyújtott be alkotmánymódosító indítványt, amely szerint az Alkotmánybíróság nem hozhat döntést a költségvetést érintő kérdésekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.