BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a feszültség: Kína hajókat küldött a japán szigetekhez

Továbbra sem enyhül a konfliktus Kína és Japán között a Szenkaku-szigetek hovatartozása kapcsán. Peking négy hajót küldött az elvileg már Japán fennhatósága alá tartozó kelet-kínai szigetekre. Japán hivatalosan tiltakozik a lépés ellen.

A kínai állami hírügynökség közlése szerint két cirkáló és két halászhajó közelítette meg a szigetcsoportot, miközben Tajvan – amely szintén igényt tart a területre – bejelentette, hogy mintegy száz halászhajó, valamint a tajvani parti őrség cirkálói is a szigetek felé tartanak. A kínai közlés szerint a hajókat azért küldték a térségbe, hogy azok a kínai fennhatóságot igazolják. A tajvani védelmi minisztérium bejelentette, hogy kész bármilyen fegyveres konfliktushelyzetre, de nem részletezte a szándékait.

Miközben tehát Kína továbbra is akciókkal igyekszik Japán tudtára adni, hogy nem fogadja el a szigetek birtokba vételét, Tajvan tovább bonyolítja a helyzetet. Kína hivatalosan még mindig szakadár tartománynak tekinti Tajvant, Japán viszont a halászati jogok miatt vitatkozik a tajvani vezetéssel.

A japán kormány választási kampányra készül, Josihiko Noda miniszterelnök a Reutersnek elmondta: a hamarosan kezdődő ENSZ közgyűlésen hangsúlyozza majd, hogy az országok közti konfliktusokat a törvény erejével kell megoldani, de nem fog konkrét eseteket említeni. A japán külügyminiszter-helyettes ma tárgyal kínai kollégájával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.